Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia

Ukrajinská armáda hlási odrazenie viacerých útokov v Doneckej oblasti

Na archívnej snímke americkej armády z 25. júla 2023 seržant Jimmy Lerma pomáha naložiť americké rakety ATACMS na raketový systém HIMARS na letisku Williamson v austrálskom Queenslande. Foto: TASR/AP

Kyjev v súčasnosti čaká na príchod vojenskej pomoci zo Západu, od ktorej si sľubuje vyriešenie mesiace trvajúceho nedostatku munície a stabilizáciu frontovej línie.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Kyjev 29. apríla (TASR) - Ukrajinská armáda v pondelok oznámila, že odrazila 55 ruských útokov na niekoľko obcí v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry AFP.

Moskva v nedeľu tvrdila, že ruským silám sa na frontovej línii podarilo dobyť dedinu Novobachmutivka približne 10 kilometrov severne od Avdijivky, ktorú dobyli vo februári.

Ukrajinské sily uviedli, že "odrazili 55 útokov" ruských síl na obce severne a západne od Novobachmutivky vrátane dediny Očeretyne, kde boli v nedeľu hlásené ťažké boje. Dodali, že naďalej "brzdia nepriateľa" v niekoľkých dedinách západne od mesta Doneck vrátane obce Krasnohorivka.

Kyjev informoval, že ruské sily sa s podporou letectva "15-krát pokúsili prelomiť obranu ukrajinských jednotiek". Krasnohorivka leží asi 20 kilometrov západne od Donecka a slúži ako strategické miesto ukrajinskej obrany. Zraniteľnejšou sa stala po ruskom dobytí miest Avdijivka a Marjinka.

Ukrajinská armáda v uplynulých mesiacoch nemala dostatok munície, zatiaľ čo početnejšie ruské sily zintenzívnili raketové a dronové útoky na ukrajinskú infraštruktúru a v bojoch na východnom fronte zaznamenali územné zisky. Kyjev v súčasnosti čaká na príchod vojenskej pomoci zo Západu, od ktorej si sľubuje vyriešenie mesiace trvajúceho nedostatku munície a stabilizáciu frontovej línie.

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskyj v nedeľu priznal, že situácia ukrajinskej armády na frontovej línii sa zhoršila. Potvrdil, že Rusko v poslednom čase dosiahlo na bojisku viacero úspechov. Podľa jeho slov sa situácia na fronte rýchlo mení, "jednotlivé pozície sa niekoľkokrát počas dňa menia, čo vedie k nejednoznačnému porozumeniu situácii".