Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia NHL

NHL: Boston delí už len jedno víťazstvo od finále Stanleyho pohára

Na archívnej snímke hráči Bostonu. Foto: TASR/AP

Za hostí sa strelecky presadili Chris Wagner a Brad Marchand, ich brankára Tuukku Raska, ktorý predviedol 35 zákrokov, prekonal iba Calvin de Haan.

Raleigh 15. mája (TASR) - Hokejistov Bostonu delí jediné víťazstvo od finále Stanleyho pohára. V noci na stredu uspeli v treťom zápase 3. kola play off NHL na ľade Caroliny 2:1 a vo finále Východnej konferencie vedú už 3:0.

Za hostí sa strelecky presadili Chris Wagner a Brad Marchand, ich brankára Tuukku Raska, ktorý predviedol 35 zákrokov, prekonal iba Calvin de Haan. Kapitán Bostonu Zdeno Chára odohral viac než 22 minút a nebodoval, brankár Jaroslav Halák bol na striedačke.

Prvú tretinu rozkúskovali vylúčenia, domáci v nej zaznamenali 4 dvojminútové tresty, hostia až šesť. Všetky tri góly padli v druhej tretine. Hneď na jej začiatku sa presadila štvrtá útočná formácia Bruins a Wagner otvoril skóre. O ďalších 5 minút sa v presilovke presadil bekhendom Marchand na 2:0. Domáci v 34. minúte znížili vďaka strele z prvej od De Haana, pre ktorého to bol prvý gól v play off. Ďalšie góly už strelci nepridali a Boston môže vybojovať postup do finále už v zápase číslo 4, ktorý sa bude hrať v noci na piatok SELČ (2.00 h) opäť v Raleigh.

Hostí opäť podržal Rask a Bruins zvíťazili aj v šiestom súboji play off za sebou. To sa im podarilo prvýkrát od roku 1978. V prvej tretine chytil fínsky brankár až 20 striel Hurricanes. "Je vždy pokojný a koncentrovaný. Práve teraz má výbornú formu. Je skvelý. Práve on je dôvod, prečo sme tam, kde sme," citoval oficiálny web profiligy centra Bostonu Patricea Bergerona. "Túto sezónu cítim, že ideme všetci jeden za druhého. Mali sme aj horšie chvíle a potom sa ukázali aj ďalší hráči, ktorí zabrali. Dokázali sme dávať góly a získavať zápasy," povedal fínsky brankár.

Domácim tiež výborne zachytal brankár Curtis McElhinney, ktorý zlikvidoval 29 striel hostí, keď dostal prednosť pred českým kolegom Petrom Mrázkom. Trénerovi domácich Rodovi Brind'Amourovi vadilo, že jeho mužstvo bolo neefektívne: "Začali sme dobre, presne, ako sme chceli. Ale nefungovalo nám zakončenie. Aj tak som pyšný, ako sme hrali." Domácim nešli ani presilovky, nevyužili ich päť. "Naše presilovky opäť neboli dosť dobré, hoci sme mali 5 na 3 aj 4 na 3. Nevyťažili sme z toho. Oni tuším dali gól z presilovky, takže sa ich špeciálne tímy presadili," uviedol kapitán Caroliny Justin Williams po prvej domácej prehre Hurricanes v tohtoročnom play off.

V histórii NHL iba štyri mužstvá otočili v play off stav, pri ktorom prehrávali v sérii 0:3 na zápasy, nepodarilo sa to nikomu od Los Angeles v roku 2014.

Play off NHL


3. zápas finále Východnej konferencie:
CAROLINA HURRICANES - BOSTON BRUINS 1:2 (0:0, 1:2, 0:0)
Góly: 34. De Haan (Faulk, Aho) - 22. Wagner (Nordström, Kuraly), 27. Marchand (Krejčí, McAvoy). Brankári: McElhinney - Rusk, strely na bránku: 36:31, 18.768 divákov
/stav série: 0:3/

Slovák v akcii:
Zdeno Chára (Boston) 22:06 0 0 0 0 0 0
/minutáž, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/