Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia NHL

VIDEO: Chára skóroval cez celé klzisko, gólovo sa presadil aj Hossa

Kapitán Bostonu Slovák Zdeno Chára (33) strieľa gól do prázdnej brány cez celé klzisko v zápase zámorskej hokejovej NHL Pittsburgh Penguins - Boston Bruins v Pittsburghu, 14. marca 2015. V pozadí sa prizerá brankár Bruins Tuukka Rask. Boston vyhral 2:0. Foto: TASR/AP

Sekerova asistencia nestačila Los Angeles k úspechu nad Nashvillom.

New York 14. marca (TASR) - Slovenský hokejový obranca Zdeno Chára zaznamenal v sobotňajšom zápase zámorskej NHL svoj siedmy gól v sezóne. Kapitán Bostonu Bruins skóroval v poslednej minúte cez celé klzisko do prázdnej bránky a poistil tak triumf "medveďov" nad Pittsburghom Penguins 2:0. Za tri dni 38-ročný bek nazbieral v 49 dueloch sezóny dokopy 19 bodov (7+12).

Video: Gól Zdena Cháru cez celé klzisko



Hosťom pomohol k triumfu výborným výkonom brankár Tuukka Rask, ktorý chytil všetkých 30 striel hráčov Pittsburghu a tešil sa z tretieho čistého konta v sezóne. Penguins sa museli zaobísť bez svojich dvoch najväčších hviezd. Tesne pred zápasom vypadol zo zostavy kapitán Sidney Crosby, ktorý absolvoval predzápasovú rozcvičku, ale podľa trénera Mika Johnstona sa necítil dobre a napokon nenastúpil. Crosbyho napokon nahradil Craig Adams, ktorý nemal hrať a na zápas prišiel ako divák. "Asi 40 sekúnd pred začiatkom zápasu mi povedali, aby som sa obliekol. Nie je to ideálne takto narýchlo, nikdy som to nezažil, ale po pár striedaniach to bolo v poriadku," povedal zámorským médiám Admams, ktorý sa prvýkrát objavil na ľade v čase 07:18 min. Penguins prišli aj o ruského útočníka Jevgenija Malkina, ktorého už v prvom striedaní narazil na mantinel Chris Kelly. Malkin zamieril do šatne a hoci sa ešte na pár striedaní vrátil, zápas nedohral a celkovo bol na ľade len 4 minúty a 15 sekúnd.

Otvárací gól duelu strelil Milan Lucic a Boston tak v 11. zápase za sebou otvoril skóre. V závere hostia pri hre bez brankára tlačili, ale ich snahu o vyrovnanie ukončil kapitán Bruins Zdeno Chára, ktorý trafil cez celé klzisko opustenú bránku a dal svoj siedmy gól v sezóne. Boston sa po piatom víťazstve v rade dostal na miesto zaručujúce play off.

Marián Hossa prispel gólom a asistenciou k výhre Chicaga na ľade San Jose. "Čierni jastrabi" triumfovali 6:2 a vyhrali štvrté z ostatných piatich stretnutí. Hossa v polovici zápasu prihral v presilovke na gól obrancu Duncana Keitha a zaznamenal 32. asistenciu v sezóne. V závere potom slovenský útočník do prázdnej bránky potvrdil svojím 19. gólom víťazstvo Chicaga.

Hossov gól na ľade San Jose



Hostia rozhodli o triumfe štyrmi gólmi v tretej tretine, ten víťazný dal v 42. minúte Brandon Saad, keď využil zaváhanie mladého švajčiarskeho obrancu Mirka Müllera a pekným blafákom prekonal bývalého brankára Blackhawks Anttiho Niemiho. "Mirco má 19 rokov a určite ho bude ten gól chvíľu trápiť. Chyby však robíme všetci a nikto sa im počas kariéry nevyhne. Vôbec sa na neho nehneváme a sme presvedčení, že sa s tým rýchlo vyrovná," povedal tréner "žralokov" Todd McLellan. Prvou hviezdou duelu sa stal Patrick Sharp, ktorý dal dva góly a skóroval prvýkrát po 19 zápasoch.

Philadelphia zdolala Detroit vysoko 7:2 a potvrdila, že sa jej na domácom ľade proti Red Wings darí. Detroit prehral vo Philadelphii desiatykrát za sebou, naposledy tam zvíťazil v 2. zápase finále Stanleyho pohára v roku 1997. Z dvoch slovenských hokejistov Detroitu sa predstavil len Tomáš Tatar, ktorý zaznamenal štyri strelecké pokusy, ale neskóroval v šiestom zápase za sebou. Naposledy sa najlepší strelec Detroitu presadil 28. februára proti Nashvillu. Tatar mal v polovici zápasu šancu vyrovnať na 2:2, ale jeho strelu spomedzi kruhov chytil do lapačky Steve Mason. Druhý slovenský útočník Tomáš Jurčo nehral pre menšie zranenie oka, ktoré utrpel v predchádzajúcom zápase proti Columbusu. "Nehrali sme dobre, ako keby sme sa báli puku a zbavovali sa ho," povedal kapitán Red Wings Henrik Zetterberg, ktorý nedal gól už 15 zápasov.

Hokejisti Los Angeles prišli v zápase s Nashvillom v tretej tretine o tesný náskok a prehrali 1:2. Pod jediný gól Kings sa asistenciou podpísal slovenský obranca Andrej Sekera, keď jeho strelu v presilovke dorazil najlepší strelec tímu Jeff Carter a zaznamenal 24. zásah v sezóne. Sekera si pripísal druhú asistenciu po výmene z Caroliny. Predators však v tretej časti zásluhou Craiga Smitha a Viktora Stalberga priebeh otočili a tešili sa zo 600. víťazstva v histórii klubu. Významný míľnik dosiahol aj brankár Pekka Rinne, ktorý si pripísal 200. víťazstvo v kariére. "V posledných zápasoch sa nám nedarilo, mali sme krízu a preto to nebolo jednoduché. V obrane sme zahrali perfektne a priklonilo sa k nám šťastie aj v útoku," povedal Fín Rinne. Šťastie mal Nashville najmä pri Stalbergovom góle, pretože si jeho krížnu prihrávku korčuľou vrazil do vlastnej bránky Jake Muzzin. V drese Kings odohral takmer 20 minút slovenský útočník Marián Gáborík, ktorý zaznamenal 4 strely, ale nebodoval. Sekera odohral 16 minút a 8 sekúnd, zaznamenal asistenciu, jeden strelecký pokus a dve trestné minúty.

Z prvého čistého konta v kariére sa tešil mladý brankár New Yorku Rangers Mackenzie Skapski, ktorý v NHL nastúpil len druhýkrát. Dvadsaťročný Kanaďan chytil všetkých 20 striel Buffala a pomohol tímu k víťazstvu 2:0. Bezgólový stav zlomil až v 48. minúte strelou od modrej čiary obranca Keith Yandle a zaznamenal prvý bod v službách Rangers po výmene z Arizony. Skapski má na konte dve víťazstvá v dvoch zápasoch v NHL, oba proti Sabres. Premiéru absolvoval 20. februára a vychytal víťazstvo 3:1. Skapski sa stal prvým brankárom Rangers od roku 1957, ktorý zaznamenal shutout v jednom z prvých dvoch štartov v kariére. Prvýkrát v histórii klubu zaznamenali čisté kontá traja brankári Rangers. Henrik Lundqvist a Cam Talbot ich majú na konte po päť v tejto sezóne. Za Sabres odohral 15 minút a 11 sekúnd slovenský obranca Andrej Meszároš, ale zaznamenal len dve trestné minúty. Rangers vyhrali štvrtý zápas za sebou, udržali sa na čele Metropolitnej divízie a sú momentálne najlepším tímom celej NHL.

Hokejisti New Yorku Islanders bez Jaroslava Haláka a Ľubomíra Višňovského prehrali na domácom ľade s Montrealom 1:3. Ďalší výborný výkon podal brankár Carey Price, ktorý chytil 35 striel "ostrovanov" a zaznamenal 38. víťazstvo, čo sa mu nikdy predtým v kariére nepodarilo. Montreal udrel dvakrát v úvode druhej tretiny. Najskôr po krásnej akcii otvoril skóre svojím 20. gólom v sezóne Tomáš Plekanec a potom po veľkej chybe brankára Michaela Neuvirtha zvýšil v oslabení na 2:0 Max Pacioretty. "Diktovali sme tempo v tretej časti, nemôžem chlapcom nič vyčítať, ale narážali sme na skvelého brankára," povedal tréner Islanders Jack Capuano. Prvýkrát prekonal Pricea až v 58. minúte Josh Bailey, no na zvrat už bolo neskoro a triumf Canadiens poistil do prázdnej bránky Lars Eller.

Winnipeg vyhral v dôležitom zápase v boji o play off na ľade Tampy Bay 2:1. Lightning otvorili skóre v úvode tretej tretiny zásluhou Nikitu Kučerova, ale potom ruský útočník narazil zozadu na mantinel Tobyho Enströma a Jets pri jeho vylúčení na 5 minút vyrovnali. Napokon o cennom víťazstve rozhodol pri hre 4 proti 4 Blake Wheeler, ktorý potrestal chybu Victora Hedmana.

Florida vyhrala na ľade Caroliny 2:0 a drží sa v hre o play off. Čisté konto vychytal 34-ročný Dan Ellis, ktorý pri zraneniach Roberta Luonga a Ala Montoyu nastúpil štvrtýkrát za sebou. Slovenský útočník Tomáš Kopecký v službách "panterov" opäť nehral pre chrípku. Vancouver vyhral v kanadskom derby nad Torontom 4:1. V drese hostí odohral 15 minút a 51 sekúnd slovenský útočník Richard Pánik, zaznamenal dva mínusové body a jednu strelu.

Hrdinom Minnesoty bol opäť brankár Devan Dubnyk, ktorý kryl v St. Louis 41 striel domácich a zaslúžil sa o víťazstvo 3:1. Wild stačilo na body len 19 striel. Na 1:1 vyrovnal rakúsky útočník Thomas Vanek a zaznamenal 600. bod v kariére. Minnesota vyhrala vonku siedmy duel za sebou. "Diabli" z New Jersey vyhrali v Arizone 4:1, keď 30 zásahov zaznamenal brankár Cory Schneider. Colorado vyhralo nad Calgary 3:2 a udržalo sa v hre o play off. Na Winnipeg strácajú Avalanche päť bodov.

Slováci v NHL




Sumáre NHL:

PHILADELPHIA - DETROIT 7:2 (2:0, 1:1, 4:1)

Góly: 6. Simmonds (B. Schenn, Streit), 18. Grossmann (Couturier, Simmonds), 34. B. Schenn (Simmonds, Giroux), 41. B. Schenn (Voráček, Giroux), 49. Bellemare (Rinaldo, Lecavalier), 57. Read (MacDonald, Colaiacovo), 58. Rinaldo (White, Raffl) – 25. Abdelkader (Zetterberg, DeKeyser), 51. Cole (Židlický, Dacjuk). Brankári: Mason - Howard, strely na bránku: 36:33, 19.701 divákov


PITTSBURGH - BOSTON 0:2 (0:1, 0:0, 0:1)

Góly: 10. Lucic (Pastrňák, Hamilton), 60. CHÁRA (Campbell). Brankári: Greiss - Rask, strely na bránku: 30:30, 18.651 divákov


SAN JOSE - CHICAGO 2:6 (1:1, 1:1, 0:4)

Góly: 17. Karlsson (Pavelski, Irwin), 33. Thorton (Couture, Burns) – 7. Sharp (Vermette, Seabrook), 29. Keith (HOSSA, Saad), 42. Saad (Teräväinen, Crawford), 45. Bickell (Richards, Rozsíval), 56. Sharp (Seabrook, Vermette), 58. HOSSA (Hjalmarsson, Toews). Brankári: Niemi - Crawford, strely na bránku: 35:30, 17.562 divákov


BUFFALO - NEW YORK RANGERS 0:2 (0:0, 0:0, 0:2)

Góly: 48. Yandle (St. Louis, Kreider), 60. St. Louis. Brankári: Lindbäck - Skapski, strely na bránku: 20:33, 19.070 divákov


TAMPA BAY - WINNIPEG 1:2 (0:0, 0:0, 1:2)

Góly: 45. Kučerov (Drouin, Carle) – 50. Stafford (Stempniak, Tlustý), 53. Wheeler. Brankári: Vasilevskij - Pavelec, strely na bránku: 16:29, 19.204 divákov


NEW YORK ISLANDERS – MONTREAL 1:3 (0:0, 0:2, 1:1)

Góly: 58. Bailey – 21. Plekanec (Galchenyuk, Parenteau), 24. Pacioretty (Eller), 60. Eller (Gallagher). Brankári: Neuvirth - Price, strely na bránku: 36:30, 16.170 divákov


CAROLINA - FLORIDA 0:2 (0:0, 0:1, 0:1)

Góly: 37. Pirri (Hayes), 60. Bolland (Jokinen, MacKenzie). Brankári: Ward - Ellis, strely na bránku: 27:22, 11.790 divákov


VANCOUVER - TORONTO 4:1 (1:0, 2:0, 1:1)

Góly: 17. Higgins (Richardson, Dorsett), 27. Dorsett (Bonino), 27. Hansen (Kenins, Horvat), 58. Matthias (Dorsett, Bieksa) – 53. Kessel (z tr. str.). Brankári: Läck - Bernier, strely na bránku: 35:29, 18.870 divákov


ST. LOUIS - MINNESOTA 1:3 (0:0, 1:1, 0:2)

Góly: 25. Backes (Steen, Šťastný) – 26. Vanek (Fontaine, Coyle), 54. Niederreiter (Koivu, Spurgeon), 54. Brodziak. Brankári: Elliott - Dubnyk, strely na bránku: 42:19, 19.638 divákov


ARIZONA - NEW JERSEY 1:4 (0:0, 0:1, 1:3)

Góly: 47. Doan (Arcobello, Rieder) – 39. Henrique (Zajac, Severson), 41. Gionta (Tootoo, Severson), 47. Tootoo (Cammalleri, Zajac), 50. Cammalleri (Greene, Larsson). Brankári: Smith - Schneider, strely na bránku: 31:29, 12.425 divákov


COLORADO - CALGARGY 3:2 (0:0, 2:0, 1:2)

Góly: 30. Tanguay (Iginla, Barrie), 32. O'Reilly (Tanguay, Guenin), 45. Mitchell (Duchene, Barrie) – 44. Jones (Bäcklund, Bouma), 46. Bouma (Jones, Bäcklund). Brankári: Varlamov - Rämö, strely na bránku: 26:31, 18.007 divákov


LOS ANGELES - NASHVILLE 1:2 (1:0, 0:0, 0:2)

Góly: 8. Carter (SEKERA, Doughty) – 47. Smith (Ellis, Jones), 48. Stalberg (Josi, Cullen). Brankári: Quick - Rinne, strely na bránku: 24:23, 18.230 divákov




Slováci v akcii:

Marián Hossa (Chicago) 20:36 1 1 2 1 4 0

Zdeno Chára (Boston) 24:13 1 0 1 2 2 0

Andrej Sekera (Los Angeles) 16:08 0 1 1 0 1 2

Marián Gáborík (Los Angeles) 19:52 0 0 0 0 4 0

Tomáš Tatar (Detroit) 14:37 0 0 0 -1 4 0

Andrej Meszároš (Buffalo) 15:11 0 0 0 0 0 2

Richard Pánik (Toronto) 15:51 0 0 0 -2 1 0

/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, (+/-), strely na bránku, trestné minúty, brankári: minutáž, počet inkasovaných gólov/počet striel, percentuálna úspešnosť zásahov/