Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Prešovský kraj

Bardejovský primátor hodnotí uplynulý rok ako jeden z najplodnejších

Primátor Bardejova Boris Hanuščak, archívne foto. Foto: slovakregion.sk/

Za najväčšie úspechy považuje napr.začatie budovania obchvatu mesta, výstavbu protipovodňových opatrení, obnovovanie Horného hradu a kolaudáciu hnedého priemyselného parku.

Bardejov 2. januára (TASR) – Bardejovský primátor Boris Hanuščak považuje uplynulý rok v histórii Bardejova za jeden z najplodnejších. Za najväčšie úspechy považuje začatie budovania obchvatu mesta, výstavbu protipovodňových opatrení, odkanalizovanie mesta, obnovovanie Horného hradu, kolaudáciu hnedého priemyselného parku, opravu chodníkov a začatie komplexnej rekonštrukcie futbalového štadióna. Niektoré investície realizuje štát, iné mesto, ale pre občanov majú rovnako dôležitý význam.

„Sme veľmi radi, že sa začal budovať dlhoočakávaný obchvat mesta. Je to jednorazovo najväčšia investícia v dejinách mesta. Ale predovšetkým je to splnenie záväzku štátu smerom k samospráve, k ochrane historického dedičstva a má veľkorysý význam na riešenie dopravnej situácie, bezpečnosť občanov a na životné prostredie,“ uviedol Hanuščak.

Vlani sa zavŕšila prvá etapa protipovodňových opatrení. Mesto intenzívne komunikuje so Slovenským vodohospodárskym podnikom, aby sa čo najskôr začala realizovať aj druhá etapa projektu. Bez nej by mesto nebolo dokonale chránené. Primátor chce rozptýliť niektoré výhrady Bardejovčanov k technickému riešeniu stavby. „Teraz je na rade samospráva, spracovávame štúdiu, ktorú v januári predstavíme obyvateľom mesta. Rozumné návrhy do nej zakomponujeme, necháme spracovať projekt, ako sme avizovali,“ uviedol Hanuščak. Primátor vyhlásil, že v roku 2017 bude stavba ukončená a popri protipovodňovej funkcii vznikne tam aj oddychovo-relaxačná zóna dostupná pre širokú verejnosť.

V oblasti zamestnanosti Hanuščaka teší, že sa podarilo skolaudovať hnedý priemyselný park. Podľa jeho slov mesto má dostatok záujemcov o investovanie. O konkrétnych firmách chce verejnosť informoval v priebehu januára.

Mesto vlani začalo s obnovou Horného hradu, ktorý by sa mal stať po obnovení lákadlom pre turistov. Je to historická pamiatka, o ktorej donedávna nevedeli ani archeológovia. „Obnovujeme časť stavby, ktorá okolo roku 1500 už zanikla. Pôvodne to bola bašta, kde sa vyberalo mýto pri vstupe do mesta. Potom zanikla a 500 rokov ju nikto nevidel. Hovorím o novej kvalite, chceme vytvoriť symbiózu. Nechceme už len opravovať múry a ukazovať neukončené časti, chceme ten odkaz histórie implantovať s potrebami súčasnosti,“ povedal primátor. Vysvetlil, že historickú pamiatku chcú aj prakticky využívať, možno na kaviarne, galériu, priestory pre mladých.

Primátor vyzdvihol tiež dokončenie kanalizácie v okrajových častiach mesta. Bardejov je teraz na 97 percent odkanalizovaný, čo je v rámci Slovenska veľmi dobré číslo, skonštatoval.

V Bardejove vlani opravovali ďalšie chodníky. Mesto rozbehlo komplexnú rekonštrukciu futbalového štadióna. Hanuščak verí, že futbalová liga bude v jeseni pokračovať už na obnovenom štadióne.

V novom roku chce prvý muž Bardejova pokračovať v rozpracovaných projektoch. K nim pribudnú aj nové, ako systém letných kúpalísk. Mesto má spracované štúdie, v rozpočte poslanci schválili financie, stavať by sa malo začať v druhej polovici roka. Samospráva plánuje investovať aj do rozšírenia cyklotrás. Chce zokruhovať mestskú časť a kúpele, aby vznikli nové zóny na relax.