Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Prešovský kraj

Dobrovoľní hasiči každoročne vystupujú na horu Makovica pri Svidníku

Na snímke účastníci 26. ročníka výstupu na horu Makovica v okrese Svidník, ktorý sa konal pri príležitosti Dňa hasičov – sviatku sv. Floriána a 74. výročia ukončenia druhej svetovej vojny. Cernina 12. mája 2019. Foto: TASR - Maroš Černý

Podľa riaditeľa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove Jána Goliaša, ktorý sa na tohtoročnom výstupe tiež zúčastnil, majú dobrovoľní hasiči pre nich veľký význam.

Svidník 12. mája (TASR) – Výstup na horu Makovica v okrese Svidník absolvujú v máji dobrovoľní hasiči zo Svidníka, Stropkova, ale i z iných kútov Slovenska či zahraničia. V sobotu (10. 5.) sa konal už jeho 26. ročník pri príležitosti Dňa hasičov – sviatku sv. Floriána a 74. výročia ukončenia druhej svetovej vojny.

"Prvý výstup sa uskutočnil 8. mája 1994. Jeho účastníci sa rozhodli, že v ňom budú pokračovať aj o rok. Postupom času vznikla myšlienka, aby na hore stála socha sv. Floriána, keďže išlo o oslavy tohto patróna. Následne 28. júna 1998 za prítomnosti dnes už nebohého, vtedajšieho prezidenta Dobrovoľnej požiarnej ochrany (DPO) SR Vendelína Fogaraša odhalili sochu sv. Floriána. V jej základoch je umiestnená fľaša s odkazom pre budúce generácie," uviedla pre TASR tajomníčka Územnej organizácie Dobrovoľnej požiarnej ochrany SR pre okresy Stropkov a Svidník Pavlína Krétová.

Na snímke účastníci 26. ročníka výstupu na horu Makovica v okrese Svidník, ktorý sa konal pri príležitosti Dňa hasičov – sviatku sv. Floriána a 74. výročia ukončenia druhej svetovej vojny pred sochou sv. Floriána. Cernina 12. mája 2019.
Foto: TASR - Maroš Černý


Program sa každoročne začína bohoslužbou - molebenom, privítaním hostí, príhovormi a slávnostným kladením kytíc k soche sv. Floriána.

"Hlavným bodom je zapálenie vatry, ktorú každý rok pripravuje iný dobrovoľný hasičský zbor. Sprievodný program tvoria športové súťaže pre deti a dospelých a kultúrny program. Nechýba ani tombola, takže mnohí domov odídu so zaujímavými cenami," priblížila Krétová.

Na výstupe sa zúčastňujú nielen dobrovoľní, ale i profesionálni hasiči, zástupcovia okolitých samospráv, turisti a ľudia z blízkych obcí. V prípade priaznivého počasia príde približne 500 ľudí.

Podľa riaditeľa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove Jána Goliaša, ktorý sa na tohtoročnom výstupe tiež zúčastnil, majú dobrovoľní hasiči pre nich veľký význam. "Sú veľmi dobrou zálohou a niektoré druhy výjazdov už dokonca robia sami. Hlavne pri výjazdoch, pri ktorých potrebujeme veľký počet ľudí, či sú to lesné požiare, alebo iné dlhotrvajúce požiare, povodne a ďalšie mimoriadne udalosti. Majú veľké opodstatnenie nielen svojou početnosťou, ale už aj úrovňou svojej práce. Sú pripravení a pripravovaní na to, aby niektoré zásahy, kde my, nieže nie sme potrební, ale kde my by sme boli využiteľní inde, zvládli sami," skonštatoval Goliaš.

Socha sv. Floriána, patróna hasičov na hore Makovica je podľa starostky obce Cernina Heleny Madzinovej najvyššie postavenou sochou nielen na Slovensku, ale i v strednej Európe.

"Okrem sochy bola v Makovickom sedle až do začiatku 20. storočia i krčma pri furmanskej a poštovej ceste, ktorá viedla až do Poľska," dodala Madzinová.

Dobrovoľní hasiči každoročne vystupujú na horu Makovica pri Svidníku



J. Goliaš: "Dobrovoľní hasiči sú veľmi dobrou zálohou a niektoré druhy výjazdov už dokonca robia sami"