Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Prešovský kraj

Kežmarský okres ako prvý pripravil akčný plán na podporu zamestnanosti

Ilustračné foto Foto: TASR/Branislav Caban

Okres Kežmarok je v súčasnosti na druhom mieste na Slovensku s najvyššou mierou nezamestnanosti, ktorá sa tu pohybuje na úrovni 26,7 percenta.

Kežmarok 8. januára (TASR) – Kežmarský okres ako prvý na Slovensku pripravil návrh akčného plánu, na základe ktorého by mala vláda finančne podporiť projekty na zvýšenie zamestnanosti v regióne. Okres Kežmarok je v súčasnosti na druhom mieste na Slovensku s najvyššou mierou nezamestnanosti, ktorá sa tu pohybuje na úrovni 26,7 percenta. „Z tohto počtu je 8000 disponibilných nezamestnaných, pričom 4500 z nich nemá ukončené potrebné vzdelanie,“ priblížil riaditeľ Úradu práce sociálnych vecí a rodiny v Kežmarku Milan Gacík.

Podľa primátora Kežmarku Jána Ferenčáka je predpoklad, že sa počet nezamestnaných ľudí v okrese bude ešte zvyšovať. Aj z tohto dôvodu sa vytvoril návrh akčného plánu s konkrétnymi aktivitami, ktoré by mali pomôcť zamestnanosť zvýšiť a zároveň zatraktívniť región pod Tatrami. „Nami navrhovaný akčný plán, ktorý sme pripravili spolu so zástupcami dotknutých rezortov vlády, by mal ísť do medzirezortného pripomienkového konania na budúci týždeň, následne by ho mala ako pilotný projekt schváliť vláda vo februári na výjazdovom rokovaní. Ide o dokument, ktorý by mal naštartovať zamestnanosť a miestnu ekonomiku. Súvisí s novelizáciou zákona o podpore najmenej rozvinutých okresov, ktorý nadobudol účinnosť v polovici decembra minulého roku,“ objasnil Ferenčák.

Na rok 2016 má vláda podľa neho vyčleniť odhadom asi desať miliónov eur na všetky akčné plány, z toho časť by mala ísť práve do okresu Kežmarku na jednotlivé projekty. Tie pripravili samosprávy a ostatné subjekty súkromnej či verejnej sféry v regióne. V okrese Kežmarok odhadli, že na realizáciu aktivít by v tomto roku potrebovali dva až tri milióny eur, dofinancovanie projektov by následne mohli podľa Ferenčáka realizovať z vlastných zdrojov či fondov Európskej únie.

Akčné plány by mali do deviatich mesiacov postupne pripraviť vo všetkých okresoch na Slovensku, kde je nezamestnanosť vyššia než 18 percent. Na tom svojom začali v Kežmarskom okrese pracovať už v októbri a do prípravy sa zapojili samosprávy, subjekty pôsobiace v poľnohospodárstve, potravinovej výrobe, cestovnom ruchu i väčší investori a miestne školy. Len mestá a obce v regióne predostreli 170 projektov. „Tento dokument je pre nás veľkou výzvou, určite nevyrieši všetky problémy, ktoré tu máme, minimálne však načne ich riešenie,“ zdôraznil primátor Spišskej Belej Štefan Bieľak. Jedným z problémov, s ktorým región bojuje, sú marginalizované skupiny rómskych obyvateľov, rómska populácia v súčasnosti tvorí v okrese 27 percent.

Akčný plán okresu Kežmarok zahŕňa tri oblasti a realizovaný by mal byť v horizonte piatich rokov. Pracovné miesta by následne vytvárali predovšetkým domáce subjekty a podnikatelia, mestá a obce a následne aj subjekty tretieho sektora či externí investori. „Medzi projekty v akčnom pláne patrí napríklad tvorba stredoškolského kampusu, kde by sme sústredili vzdelávanie mladých ľudí, ďalej integrované školstvo či príprava energetického centra, ale aj podpora subjektov sociálnej ekonomiky či vznik obecných firiem na príklade Spišského Hrhova. Ide o dokument, ktorý bude počas piatich rokov aktualizovaný podľa potrieb jednotlivých regiónov,“ dodal Ferenčák.