Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Prešovský kraj

Legendu o obci Okružná zapísal učiteľ aj do starej školskej kroniky

Ilustračné foto Foto: TASR/Marian Vladovič

Šarišská dedinka Okružná pod severnými svahmi Slanských vrchov vraj dnes stojí na inom mieste ako pôvodne.

Okružná 8. januára (TASR) - Šarišská dedinka Okružná pod severnými svahmi Slanských vrchov vraj dnes stojí na inom mieste ako pôvodne. Hovorí o tom povesť, ktorú si tu ľudia odovzdávajú z pokolenia na pokolenie už niekoľko storočí.

„Miesto, kde sa kedysi nachádzala dedina, ľudia roky radšej obchádzajú. Povesť hovorí o tom, že ľudia sa tu v istom čase mali veľmi dobre, spyšneli, zleniveli a prestali si vážiť Pána Boha. Vyhnali kňaza z chrámu a urobili si tam bál. Potom nasledoval boží trest...,“ načal starý príbeh starosta obce Vladimír Magač.

Povesť zachytáva aj školská kronika, ktorú v tejto obci začal písať v roku 1914 učiteľ Juraj Jurič. Vďaka nemu má obec veľmi dobre zmapovanú svoju novodobú históriu. Pri rekonštrukcii školy objavili starú triednu knihu ešte z čias monarchie

Okružná sa dostala do povedomia aj vďaka spisovateľke a herečke Milke Zimkovej. Tá vo svojej rodnej obci spolu s režisérom Stanislavom Párnickým nakrúcala film ...kone na betóne.

„Varila som pre celý filmový štáb. Keď prvýkrát prišli do dediny, pýtali si niečo na zahryznutie. Neuverili by ste, čo im najviac chutilo,“ spomína Magdaléna Bírošová.