Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Prešovský kraj

VIDEO: Na Made in Slovakia dostávajú priestor slovenskí výrobcovia

Na snímke ženy si prezerajú ručne vyrábané mydlá v jednom zo stánkov počas festivalu Made in Slovakia na Námestí svätého Egídia v Poprade 8. augusta 2015. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Okrem potravinových výrobkov na festivale nájdu návštevníci aj rôznych remeselníkov, či výrobcov odevov a rôznych módnych doplnkov.


Poprad 8. augusta (TASR) – V metropole pod Tatrami cez víkend vrcholí 4. ročník festivalu Made in Slovakia. Jeho cieľom je okrem iného dať priestor na prezentáciu lokálnym a slovenským výrobcom. "Celkovo tu máme 86 vystavovateľov, pričom skladba je rôzna, máme tu remeselníkov, výrobcov syra, domáceho piva, vinárov, ale aj producentov ďalších netradičných výrobkov, ktoré nie je možné dostať v bežných sieťach," uviedol pre TASR Ondrej Kavka z Občianskeho združenia Pre mesto, ktoré celé podujatie organizuje.

Okrem iných svoje produkty v stánku ponúka aj Popradčanka Dagmar Dvořáková, ktorá sa venuje výrobe cestovín. Tvrdí, že v súčasnosti, keď je na trhu veľa zahraničných výrobcov, je veľmi ťažké presadiť sa. "Pre obchodníkov je dôležitá cena, pre nás bola dôležitá kvalita a ľudia chcú aj to. Práve preto to nie je jednoduché, my sa však snažíme zachovať si predovšetkým tú kvalitu, a tak chceme aj ďalej pokračovať," upozornila Dvořáková, ktorá sa výrobou cestovín zaoberá od januára tohto roku a festival, ako je Made in Slovakia, je pre ňu priestor, kde môže odprezentovať svoje výrobky.

Súčasná doba však praje malým, lokálnym slovenským výrobcom, tvrdí to Rastislav Neupauer, konateľ spoločnosti, ktorá sa už 20 rokov zaoberá výrobou mäsových výrobkov. "Povedomie o slovenských výrobkoch sa mení, ľudia zo skúseností, aj pod tlakom médií, aj z trendov, ktoré na trhu sú, sa vracajú späť k slovenským výrobkom a sami vyhľadávajú kvalitu, ktorá je vyššia a pochádza odtiaľto. My tento trend registrujeme už asi päť rokov, kedy ľudia po takej prvej vlne zahraničných mäsových výrobkov, sami vyhľadávajú to tradičné, slovenské a sú ochotní akceptovať aj vyššiu cenu," zdôraznil Neupauper, ktorý výrobu prevzal po svojom dedovi. Taktiež víta príležitosť prezentovať svoje výrobky na festivale v Poprade, svoj stánok tu má tento miestny výrobca každý rok. "Je to miesto, kde sa môžeme bližšie stretnúť so zákazníkom, porozprávať sa o tých našich výrobkoch, vysvetliť, ochutnať," dodal.

Okrem potravinových výrobkov však na Made in Slovakia nájdu návštevníci aj rôznych remeselníkov, či výrobcov odevov a rôznych módnych doplnkov. "Kožiarsky priemysel na Slovensku skoro vyhynul, dnes sa už ani nevyrába poriadna koža, takže, keď som chcela vyrábať kožené kabelky, musela som hľadať v zahraničí. Kože som nakúpila v Taliansku, navrhla som model kabelky, ktorý spĺňa potreby súčasnej ženy, šijem ich ručne, pracovala som na tom necelý rok doma a pred štyrmi mesiacmi som spustila svoju prezentáciu na internete," priblížila svoje začiatky dizajnérka kabeliek z Popradu Martina Kubičková Sabová. Popradský festival je pre ňu možnosť získať prvé klientky a predstaviť im svoj produkt.

Návštevnosť festivalu, ktorý vyvrcholí v nedeľu 9. augusta, je zatiaľ veľmi dobrá, okrem domácich návštevníkov do stánkov zavítali aj zahraniční turisti. "Naším cieľom bolo prezentovať slovenské výrobky pod Tatrami práve kvôli tomu, že aktuálne je top letná turistická sezóna," uzavrel Kavka.