Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Prešovský kraj

Prešov bol vlani najlepší v hodnotení zverejňovania informácií

Na snímke primátorka Prešova Andrea Turčanová Foto: TASR/Milan Kapusta

Smart cities v hodnotení uvádza, že prešovská samospráva nezverejňuje len tabuľkové formy či povinne zverejňované zmluvy, ale pracuje aj s rôznymi mapami či informáciami nad rámec zákona.

Prešov 5. januára (TASR) – Mesto Prešov s počtom 173 bodov získalo prvenstvo v hodnotení zverejňovaných dát, spôsobu a otvorenosti vo vzťahu k verejnosti za minulý rok. Hodnotenie vykonali českí nezávislí odborníci zo spoločnosti Clevermaps a periodika Smart Cities, ktorí hodnotili 28 najväčších slovenských miest. Informovala o tom hovorkyňa mesta Veronika Kmetóny Gazdová. Na druhom mieste s počtom 67 bodov skončila Nitra, Bratislava v rebríčku hodnotenia obsadila 24. miesto so 17 bodmi, tabuľku uzatvára Bardejov s 12 bodmi, doplnila hovorkyňa.

Smart cities v hodnotení uvádza, že prešovská samospráva nezverejňuje len tabuľkové formy či povinne zverejňované zmluvy, ale pracuje aj s rôznymi mapami či informáciami nad rámec zákona, v ktorých sa obyvateľ ľahko zorientuje. Mesto Prešov tak v hodnotení obstálo s výrazným náskokom pred ďalšími samosprávami na Slovensku.

„Našou snahou bolo zhodnotiť nielen fyzickú dostupnosť dát, ale tiež kvalitu ich poskytovania, ich popis či možnosti ďalšieho ich využitia,“ uvádza Michal Zimmerman zo spoločnosti Clevermaps s tým, že pri hodnotení vychádzali z metodiky Koncepcie inteligentných miest českého ministerstva pre miestny rozvoj založenú na bodovom hodnotení sledovaných kvalitatívnych a kvantitatívnych charakteristík, ktoré dokážu mestské dáta popísať. 

„Svetlou výnimkou je Prešov, ktorý ako jediný na Slovensku prevádzkuje OpenData katalóg,“ uviedla dvojica Michal Zimmerman a David Bárta zo Smart Cities. Ako sa ďalej v hodnotení uvádza, Prešov je jediným mestom, ktoré poskytuje prístup k dátam prostredníctvom verejne dostupných API (rozhranie pre programovanie aplikácií) a umožňuje aj ich strojové spracovanie.

Radosť nad výsledkom hodnotenia Prešova ako najlepšieho mesta vo zverejňovaní informácií na Slovensku vyjadrila aj primátorka Prešova Andrea Turčanová, pre ktorú je transparentnosť jednou z jej priorít. „Našou snahou je v čo najväčšej miere uľahčiť Prešovčanom prístup k rôznym typom informácií a tento výsledok za rok 2015 je toho dôkazom,“ povedala primátorka.