Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Videá a prenosy TASR TV

Slovenskí hokejisti sa tešia na USA, Slafkovský: Sme silná partia

Na snímke slovenský reprezentant a útočník Juraj Slafkovský počas brífingu na zraze reprezentácie SR pred majstrovstvami sveta 2024 v hokeji v Ostrave a v Prahe v pondelok 6. mája 2024 v Bratislave. Foto: TASR Jakub Kotian

Do Ostravy odcestujú traja brankári, osem obrancov a štrnásť útočníkov, tréneri teda vyradia ešte jedného obrancu a jedného útočníka.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 6. mája (TASR) - Slovenskí hokejisti vstúpili do záverečného bloku prípravy pred odchodom na svetový šampionát v Česku (od 10. do 26. mája). Na pondelkovom zraze sa realizačnému tímu hlásilo 26 hráčov, na MS ich pocestuje 25. Čaká ich jeden tréning a v utorok po zápase s USA v Bratislave by mali tréneri oznámiť konečnú nomináciu na šampionát.

Do Ostravy odcestujú traja brankári, osem obrancov a štrnásť útočníkov, tréneri teda vyradia ešte jedného obrancu a jedného útočníka. "Je dobré, že sme takmer kompletní. Musíme sa dobre zohrať, vyladiť herné situácie," povedal tréner Craig Ramsay.

Na snímke tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Craig Ramsay počas brífingu na zraze reprezentácie pred majstrovstvami sveta 2024 v hokeji v Ostrave a v Prahe v pondelok 6. mája 2024 v Bratislave.
Foto: TASR Jakub Kotian


Po piatkovom prípravnom súboji s Poľskom (6:1) prišlo v tíme slovenskej reprezentácie k najväčšiemu počtu zmien v doterajšej fáze prípravy na MS. Z kádra vypadli obrancovia Martin Bučko, Patrik Bačik a útočníci Alex Tamáši, Oliver Okuliar a Andrej Kollár. "Nebolo to ľahké. Všetci hráči hrali v príprave dobre, dodržiavali systém. Nikdy predtým som to nemal také náročné pri vyraďovaní. Ale museli sme niekoho vyradiť," dodal kouč SR.

Na súpisku pribudli z českej extraligy útočníci Libor Hudáček, Viliam Čacho, Marko Daňo a obranca Peter Čerešňák a zo zámoria obrancovia Martin Fehérváry a Patrik Koch s útočníkom Jurajom Slafkovským. Útočník Miloš Kelemen sa pridá k výprave pred jej stredajším odchodom do dejiska šampionátu v Ostrave. "Mám nejaké šrámy, ale som pripravený na zápas a môj zdravotný stav je vyhovujúci," povedal útočník Daňo.



Spolu s 29-ročným útočníkom sa do prípravy zapojili aj jeho dvaja kluboví spoluhráči, s ktorými oslávili titul v českej extralige - Čacho a Hudáček. Daňo tvoril s Hudáčkom útočnú dvojicu v Třinci a rád by si s ním zahral aj v utorok proti USA. "Titul sme si užili, je to skvelé, že sa nám to opäť podarilo. S Liborom nám to fungovalo v klube, rád by som si s ním zahral aj teraz. Ak to tak tréneri poskladajú, budem rád."

Ofenzívnym ťahúňom výberu by mal byť Slafkovský. Slovenský krídelník odohral v tejto sezóne v drese Montrealu 82 duelov, dal 20 gólov a pridal 30 asistencií. "Som stopercentne zdravý. Veľmi sa teším, som pripravený reprezentovať a neviem sa dočkať zápasu. Američania majú dobrý tím, ale ak chceme niečo dosiahnuť, musíme zdolať každého. Ale aj my máme dobrých hráčov. Sme silná partia a teším sa, keď už budeme všetci na ľade. Ale netreba mať veľké oči, pôjdem krok za krokom," uviedol 20-ročný hokejista.



Tréner SR uviedol, že od Slafkovského veľa očakáva: "Počas sezóny hral výborne. Pomohlo mu, že mal skvelých spoluhráčov. Stal sa z neho v mladom veku NHL hráč, veľmi tvrdo na sebe pracoval."

V národnom tíme sa napokon predstaví aj Čerešňák, jeden z lídrov defenzívy. Obranca Pardubíc mal pár hodín po neúspešnom finále s Třincom milé rodinné povinnosti a preto nebolo hneď jasné, kedy sa pridá k reprezentácii. "Bolo to zložité a jednoduché zároveň. Pred týždňom sme rodili, tak som sa musel postarať o rodinu, ale všetko sme zvládli fajn a mohol som prísť. Som zdravý a pripravený. Uvidíme, ako to bude prebiehať. Máme kvalitu, chalani z NHL mali záujem a bude to len o nás, akým hokejom sa budeme prezentovať. Zajtrajší zápas nám asi napovie, ako to bude vyzerať."



Duel Slovenska s USA je na programe v utorok 7. mája od 18.00 h v Bratislave. V záverečnej príprave odohrali Slováci zatiaľ 7 stretnutí, pripísali si štyri triumfy - so Švajčiarskom 3:0 a 5:3, s Nemeckom 5:4 po predĺžení a s Poľskom 6:1. Prehrali trikrát, s Nemeckom 3:7 a s Čechmi 2:4 a 1:4.




Nominácia SR na kemp v Bratislave a zápas proti USA (7. mája 2024):



brankári: Samuel Hlavaj (Škoda Plzeň), Stanislav Škorvánek (HK Dukla Ingema Michalovce), Matej Tomek (Litvínov)

obrancovia: Peter Čerešňák (HC Dynamo Pardubice), Martin Feherváry (Washington Capitals), František Gajdoš (HK Nitra), Andrej Golian (HC Slovan Bratislava), Mário Grman (HC Vítkovice), Michal Ivan (Bílí Tygři Liberec), Patrik Koch (Arizona Coyotes/Tucson Roadrunners), Šimon Nemec (New Jersey Devils), Rayen Petrovický (Dukla Trenčín)

útočníci: Peter Cehlárik, Marek Hrivík (obaja Leksand), Lukáš Cingel (HC Kometa Brno), Viliam Čacho, Marko Daňo, Libor Hudáček (všetci HC Oceláři Třinec), Martin Faško-Rudáš (Bílí Tygři Liberec), Andrej Kudrna, Matúš Sukeľ (obaja HC Litvínov), Róbert Lantoši (BK Mladá Boleslav), Martin Pospíšil (Calgary Flames), Pavol Regenda (Anaheim Ducks/San Diego Gulls), Juraj Slafkovský (Montreal Canadiens), Samuel Takáč (HC Slovan Bratislava), Tomáš Tatar (Seattle Kraken)



Realizačný tím:



Generálny manažér Miroslav Šatan

Manažérka Zuzana Chrenková

Hlavný tréner Craig Ramsay

Asistent trénera Peter Frühauf

Asistent trénera Ján Pardavý

Asistent trénera Róbert Petrovický

Tréner brankárov Ján Lašák

Video analytik Igor Andrejkovič

Kondičný tréner Matej Thomka

Lekár MUDr. Pavol Lauko

Fyzioterapeuti Vladimír Čavojec, Martin Babják

Výstrojoví manažéri Marek Jenčík, Juraj Stopka