Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Publicistika

KOMENTÁR P. DEMEŠA: Horúci zemiak menom GLOBSEC

Foto: Teraz.sk

Opýtali sme sa piatich slovenských profesionálnych diplomatov a bývalých ministrov zahraničných vecí od roku 2006 - J. Kubiša, M. Lajčáka, I. Korčoka, R. Káčera a M. Wlachovského, píše P. Demeš

Predstavitelia vládnej koalície v súčasnosti uvažujú o prerušení spolupráce s mimovládnou organizáciou GLOBSEC, ktorá si za takmer dve desaťročia svojej činnosti získala celosvetové uznanie. Predsedovia strany SMER – SSD Róbert Fico a Slovenskej národnej strany Andrej Danko sa opakovane vyjadrili za prerušenie spolupráce vlády s GLOBSEC-om. Naopak, predseda Hlasu-SD Peter Pellegrini sa k ním zatiaľ nepridal.

Spýtali sme sa piatich slovenských profesionálnych diplomatov a bývalých ministrov zahraničných vecí od roku 2006 - Jána Kubiša, Miroslava Lajčáka, Ivana Korčoka, Rastislava Káčera a Miroslava Wlachovského, čo by podľa nich znamenalo, ak by bol GLOBSEC nútený presťahovať sa z Bratislavy do iného mesta v zahraničí. Prinášame vám ich odpovede:

Ján Kubiš
"GLOBSEC je jedna z najrenomovanejších bezpečnostných konferencií v rámci krajín EÚ a NATO. Svedčí o tom nielen účasť významných expertov a médií, ale najmä každoročná prítomnosť najvyšších štátnych predstaviteľov mnohých krajín na úrovni porovnateľnej s najvýznamnejšími fórami tohto druhu vo svete. Je to aj výnimočná príležitosť na propagáciu Slovenskej republiky a uskutočnenie dvojstranných rokovaní predstaviteľov SR s kľúčovými zahraničnými partnermi na domácej pôde.

Bolo by zásadnou chybou nepokračovať v usporadúvaní konferencií GLOBSEC na Slovensku. Prišli by sme o unikátny, etablovaný a celosvetovo známy produkt „Made in Slovakia“. Naši partneri v regióne by len privítali možnosť hostiť GLOBSEC u seba. Napokon by to naštrbilo reputáciu vlády a celej Slovenskej republiky. Modality spolupráce a podpory GLOBSEC-u zo strany štátu je vždy možné spresniť a nastaviť vo vzájomných rokovaniach."


Miroslav Lajčák
"GLOBSEC sa za pomerne málo rokov svojej existencie zaradil medzi najrešpektovanejšie podujatia svojho druhu v Európe a je nepochybne najvýznamnejším medzinárodným podujatím každoročne organizovaným v Slovenskej republike. GLOBSEC a vláda SR si za toto obdobie vybudovali dobrú a obojstranne prospešnú spoluprácu. Som si istý, že táto spolupráca bude pokračovať aj so súčasnou vládou a GLOBSEC bude aj naďalej spájaný s Bratislavou, kde je doma."

Ivan Korčok
"GLOBSEC sa vypracoval za silnej podpory všetkých vlád na rešpektovanú medzinárodnú platformu. Slovensko je tak výrazným miestom na mape pre všetkých, ktorí majú čo povedať do medzinárodnej politiky, vrátane top politických lídrov. Zároveň za celé roky svojej existencie si nepamätám jediný prípad či situáciu, keď by GLOBSEC realizoval alebo propagoval iné záujmy Slovenska ako tie, ku ktorým sa hlásili všetky vlády Slovenska. Inými slovami, GLOBSEC hovorí len to, čo si do svojich zahraničnopolitických programov písali všetky slovenské vlády, odkedy GLOBSEC vznikol. Neviem preto, z akého dôvodu GLOBSEC odrazu prekáža a je tu evidentná snaha GLOBSEC zo Slovenska vytlačiť."

Rastislav Káčer
"Viem, že GLOBSEC sa zo Slovenska odsťahovať nechce, je úspešnou súčasťou slovenského príbehu. GLOBSEC odíde, len ak bude vytlačený preč, čo by bola obrovská škoda a veľká hanba."

Miroslav Wlachovský
"Snahu niektorých politikov o prerušenie spolupráce s GLOBSEC-om považujem z pohľadu štátu a jeho záujmov za kontraproduktívnu a povestné „strieľanie si do nohy“. GLOBSEC Bratislava Forum dokáže na Slovensko pritiahnuť pozornosť politických a ekonomických kruhov, o čom svedčí napríklad minuloročný, z hľadiska Európy a osobitne strednej Európy zásadný prejav francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona. Tí, ktorí Slovensko vnímajú ako konkurenciu, sa potešia, tí, ktorí nám prajú a vnímajú nás ako integrálnu súčasť Západu, budú neveriacky krútiť hlavami. Viaceré krajiny by si vedeli predstaviť „dohodu o prichýlení“, ale obávam sa, že nikto na medzinárodnom poli by nepochopil, prečo si Slováci takto strieľajú do nohy."

O konečnom osude GLOBSEC-u sa domáca a medzinárodná verejnosť dozvie už čoskoro. Zavážia argumenty bývalých šéfov slovenskej diplomacie?