Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Publicistika

ŠIPOŠ: Matovič ako kandidát symbolizuje protikorupčnosť nášho hnutia

Michal Šipoš v TASR TV Foto: TASR TV

Igor Matovič sa nestavia do roviny, že ide vyhrať prezidentské voľby. Jeho cieľ je, aby v prvom kole prišlo voliť čo najviac ľudí, povedal v TASR TV M. Šipoš (správa, PODCAST, VIDEO).

Bratislava 1. februára (Teraz.sk) – Hnutie Slovensko sa rozhodlo nominovať do prezidentského súboja svojho predsedu Igora Matoviča, lebo symbolizuje protikorupčné zameranie tejto strany. V TASR TV to povedal predseda poslaneckého klubu hnutia Slovensko Michal Šipoš.

Poslanecký klub hnutia Slovensko, Za ľudí a Kresťanskej únie poskytol okrem Igora Matoviča hlasy poslancov, potrebné na zaregistrovanie kandidatúry, aj historikovi Patrikovi Dubovskému. „Oslovili nás kolegovia z Kresťanskej únie a strany Za ľudí, že majú záujem, aby išiel kandidovať,“ vysvetlil Šipoš. V hnutí Slovensko podľa neho Dubovského vnímajú ako konzervatívne orientovanú osobnosť a oceňujú aj jeho principiálny postoj v čase, keď podpredseda Národnej rady Ľuboš Blaha (Smer-SD) zložil zo steny vo svojej kancelárii obraz prezidentky Zuzany Čaputovej a zavesil podobizeň revolucionára Che Guevaru.



Šipoš dodal, že v prvom volebnom kole ešte ľudia môžu „voliť srdcom“ a širšia ponuka kandidátov len podporí výšku voličskej účasti. Inak je to podľa neho v druhom kole, kde už sa vyberá len z dvoch kandidátov. „Verím, že potom sa podarí, aby v druhom kole nevyhral hlavný favorit, ktorý sa tam už vidí, a to je Peter Pellegrini,“ vyhlásil Šipoš. Dodal, že jeho hnutie sa k voľbe v druhom volebnom kole postaví „zodpovedne“.



„Igor Matovič sa nestavia do roviny, že ide vyhrať prezidentské voľby. Jeho cieľ je, aby v prvom kole prišlo voliť čo najviac ľudí,“ konštatoval Šipoš. Okrem toho vníma snahu politikov konkurenčných strán vytláčať lídra hnutia Slovensko z mediálneho priestoru a kandidatúra Igorovi Matovičovi umožní ich konfrontovať v televíznych diskusiách.

Z doterajších slovenských prezidentov najpozitívnejšie vníma Zuzanu Čaputovú a Andreja Kisku. „A v minulosti mi bolo veľmi sympatické, ako sa Michal Kováč vzoprel Vladimírovi Mečiarovi,“ povedal Šipoš.

Hnutie podľa neho prakticky od parlamentných volieb rieši aj otázku, ako sa postaviť k júnovým voľbách do Európskeho parlamentu. „Chceme ponúknuť 15 kandidátov do eurovolieb, keďže vieme, že sa ich počet navýšil a budeme stavať na tom, na čom sme stavali aj v minulosti,“ tvrdí Šipoš. Slovensko má byť podľa neho pevnou súčasťou Európskej únie, ale má byť schopné aj kritiky v prípadoch, keď únia nepostupuje správne. „Kandidátnu listinu ešte uzatvorenú nemáme, rokujeme s viacerými kandidátmi,“ povedal s tým, že najväčšie skúsenosti má aktuálny zástupca hnutia v europarlamente Peter Pollák.

Opozičná obštrukcia v parlamente, ktorá natiahla rokovanie o skrátenom legislatívnom konaní k novele Trestného zákona až do konca januára, podľa Šipoša dala politikom a inštitúciám viac času na preštudovanie novely. „To, čo vládna koalícia namiešala v rámci znižovania trestných sadzieb a rušenia Úradu špeciálnej prokuratúry, je smrtonosný kokteil, bezprecedentný na Slovensku,“ vyhlásil Šipoš.

Dodal, že v prípade niektorých trestných sadzieb by si vedel predstaviť diskusiu o miernych úpravách. „Aj my sme to riešili v rámci našej vlády,“ pripustil. Ale novela ako celok je podľa neho pre hnutie neprijateľná. Pripomenul, že prezidentka, ktorá v minulosti v parlamente vystupovala len v prípadoch prednesu správy o stave spoločnosti, teraz po prvý krát vystúpila aj k návrhu zákona. „Je to mimoriadna situácia,“ podčiarkol Šipoš.

Pripomenul aj kritické uznesenie Európskeho parlamentu k spôsobu prerokovávania tejto novely. „Idú zarezať dôležitú inštitúciu, ktorá tu fungovala. Podľa mňa je správne, keď sa k tomu vyjadrí aj Európsky parlament,“ odpovedal Šipoš na otázku, či je adekvátne, ak sa Európsky parlament priamo vyjadruje k témam domácej slovenskej politiky.

Šipoš neakceptuje ani argument, že novela musí byť prerokovávaná v skrátenom legislatívnom konaní kvôli porušovaniu ľudských práv obvinených. K jednotlivým porušeniam ľudských práv, ktoré potom konštatuje Ústavný súd SR, podľa neho dochádza v činnosti mnohých inštitúcií a nie je to dôvod na ich rušenie.