Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

VIDEO: Dobrovoľní hasiči z Lomnice zasahovali aj pri lesných požiaroch

Na snímke členovia Dobrovoľného hasičského zboru (DHZ) v Tatranskej Lomnici preverujú pripravenosť hasičského auta Tatra 148 CAS 32 počas pravidelného stretnutia v Tatranskej Lomnici vo Vysokých Tatrách 16. júna 2019. Foto: TASR - Oliver Andráš

Hlavnú časť zásahov tvorili lesné požiare a najväčší bol práve ten z roku 2005.

Vysoké Tatry 16. júna (TASR) – Dobrovoľní hasiči z Tatranskej Lomnice od svojho vzniku pred viac ako 95 rokmi zasahovali už pri viacerých veľkých požiaroch. Azda najťažšie boli pre nich zásahy, keď horel les medzi Tatranskou Poliankou a Novým Smokovcom v roku 2005 tesne po víchrici, ale aj vlani, keď horelo územie piateho stupňa ochrany prírody nad Kežmarskými žľabmi a neskôr bola povodeň v Starej Lesnej.

Práve lesné požiare sú pre túto lokalitu charakteristické, Dobrovoľný hasičský zbor (DHZ) v Tatranskej Lomnici však vznikol aj z iného dôvodu. „Náš zbor založili 20. septembra 1923 a bola to taká odnož tunajších profesionálov. Okrem toho, že tu naokolo boli lesy, tak sa v Tatrách nachádzalo aj množstvo drevených stavieb, tak bolo potrebné zriadiť aj dobrovoľníkov. Zakladajúcich členov bolo sedem a z dobovej dokumentácie som zistil, že mali asi 36 členov," priblížil históriu predseda DHZ v Tatranskej Lomnici Stanislav Kováč.

Na snímke znak Dobrovoľného hasičského zboru (DHZ) v Tatranskej Lomnici prišitý na bunde jedného z členov DHZ vo Vysokých Tatrách 16. júna 2019.
Foto: TASR - Oliver Andráš


Dodal, že hlavnú časť zásahov tvorili lesné požiare a najväčší bol práve ten z roku 2005. Rozsiahle lesné požiare boli aj v roku 1953 – pri Vyšných Hágoch a Tatranských Matliaroch. Dobrovoľníci pomáhali aj pri požiari Eurocampu v 1974, kina v Tatranskej Lomnici v roku 1967, horel aj tamojší evanjelický kostol v roku 1981 a o štyri roky neskôr aj zotavovňa Karpatia v Tatranskej Lesnej. „Takým špecifickým bol požiar telocvične a priestoru nad bazénom zotavovne Odborár, tam aspoň bolo čím hasiť, keďže bolo dosť vody v bazéne. Chvíľu nám ale trvalo, kým sme majiteľov presvedčili, aby sme tú vodu mohli použiť," povedal s úsmevom Kováč, ktorý je v zbore od roku 1980. Miestni ho pozvali k sebe aj preto, aby ako riaditeľ pomohol zorganizovať hasičský ples v hoteli Lomnica.

Na snímke členovia Dobrovoľného hasičského zboru (DHZ) v Tatranskej Lomnici vynášajú z garáže motorovú striekačku počas pravidelného stretnutia v Tatranskej Lomnici vo Vysokých Tatrách 16. júna 2019.
Foto: TASR - Oliver Andráš


V súčasnosti majú v Tatranskej Lomnici približne 40 členov, čo je posledné roky stabilný počet. Zúčastňujú sa aj súťaží v hasičskom športe a Michal Hanč, ktorý je medzi dobrovoľníkmi už 15 rokov, skonštatoval, že ich najväčšími rivalmi sú hasiči zo susednej Tatranskej Kotliny. „Kedysi bolo na území Vysokých Tatier päť dobrovoľných zborov, teraz ostali len dva, takže tá rivalita medzi nami je taká prirodzená. Podstatné však je, že po súťažiach chodíme hasiť smäd vždy spoločne a sme kamaráti," upozornil Hanč.

Na snímke členovia Dobrovoľného hasičského zboru (DHZ) v Tatranskej Lomnici vynášajú z garáže motorovú striekačku počas pravidelného stretnutia v Tatranskej Lomnici vo Vysokých Tatrách 16. júna 2019.
Foto: TASR - Oliver Andráš




V posledných rokoch sa im na súťažiach darí viac aj vďaka prenosnej motorovej striekačke PS 12, ktorá sa volá Martina. S podporou mesta Vysoké Tatry ju získali minulý rok. Veliteľ DHZ Martin Vaščura ozrejmil, že k dispozícii majú cisternovú striekačku Tatru 148, ktorá má viac ako 40 rokov, predtým slúžila profesionálom z Popradu a zrepasovali ju v roku 2014. „Je spoľahlivá, ešte nás v ťažkom teréne nesklamala, vraj majú tieto autá ešte lepšiu priechodnosť, ako tie novšie. Musí však mať aj dobrého a spoľahlivého šoféra, lebo nie je to jednoduché, hlavne keď je plná a je v nej 6600 litrov vody," dodáva Vaščura.