Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Noc kostolov ohlásia v Nitre chrámové zvony

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Ján Siman

Katedrálny chrám sv. Emeráma na Nitrianskom hrade ponúkne koncert katedrálneho spevokolu i voľnú prehliadku kostola s odborným výkladom sprievodcov.

Nitra 14. mája (TASR) – Kostoly, modlitebne, priestory kláštorov, kláštorné dvory, krypty a ďalšie priestory v Nitre sa otvoria pre verejnosť počas Noci kostolov, ktorá sa bude konať v piatok 24. mája. Začiatok podujatia oznámia zvony vo vežiach nitrianskych chrámov, ktoré sa rozozvučia krátko pred 18. hodinou.

Cieľom projektu je prezentácia vzácnych budov, interiérov, sôch a obrazov v kostoloch. „Zároveň však predstaví aj iné kultúrne dimenzie kresťanstva, ktoré majú celospoločenský dosah. Návštevníci budú mať možnosť stretnúť sa v 11 chrámoch s náboženstvom prostredníctvom rozhovoru, hudby, umenia či zážitku,“ uviedla Ľudmila Synaková z mestského úradu.

Program sa začne v ruinách Zoborského kláštora a Kostola sv. Jozefa o 18. hodine ekumenickou bohoslužbou za účasti kresťanských cirkví pôsobiacich v Nitre. V prípade nepriaznivého počasia sa presunie do nemocničnej kaplnky. Po omši sa uskutoční večerná prehliadka areálu s pátrom Filipom.

Katedrálny chrám sv. Emeráma na Nitrianskom hrade ponúkne koncert katedrálneho spevokolu i voľnú prehliadku kostola s odborným výkladom sprievodcov. „Františkánsky Kostol sv. Petra a Pavla pozýva návštevníkov na prehliadku kostola s možnosťou prehliadky krypty pod týmto kostolom. V Kostole Navštívenia Panny Márie - kláštore na Farskej ulici sa návštevníci môžu tešiť na Nightfever, teda celosvetový evanjelizačný projekt v podaní študentov Spojenej katolíckej školy v Nitre,“ informovala o tom Synaková.

Koncertom evanjelického spevokolu, spoločným spievaním chválových piesní, prednáškami a diskusiami sa bude prezentovať evanjelický Kostol Svätého Ducha. Od 20. hodiny sa tam verejnosť môže zúčastniť na diskusnej prednáške s názvom Katolíci a evanjelici na ceste k jednote, ktorú bude viesť emeritný biskup Július Filo.

Kostol Nanebovzatia Panny Márie na kalvárii ponúkne voľnú prehliadku kostola a krypty s premietaním obrazov z histórie kalvárie. „Dom Cirkvi bratskej ponúkne od 18. do 23. hodiny grilovanie na nádvorí a od 20. hodiny tu bude mať Dawson Jones prednášku na tému Márnotratný Boh: milosť pre bezbožníkov a moralistov,“ doplnila Synaková.