Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Regióny

Výročie vstupu SR do EÚ pripomenie podujatie Európska Banská Bystrica

Na snímke z dronu Námestie SNP v Banskej Bystrici, dole uprostred Pomník padlým hrdinom sovietskej a rumunskej armády, uprostred kamenná fontána, Mariánsky stĺp a za ním Hodinová veža. Foto: TASR Michal Svítok

Zamestnanci Finančnej správy SR sa pod Hodinovou vežou postarajú o vytvorenie simulovaných hraníc s colnou búdkou, rampou a colníkmi v oficiálnych uniformách.

Banská Bystrica 4. mája (TASR) - Pri príležitosti 20. výročia vstupu Slovenska do Európskej únie, ako aj v súvislosti s oslavou Dňa Európy sa banskobystrické inštitúcie spojili a v piatok 10. mája od 13.00 h pripravili pre verejnosť podujatie Európska Banská Bystrica - Stronger Europe in the world. TASR o tom informovala hovorkyňa primátora Zdenka Marhefková.

Cieľom podujatia je zhodnotiť, ale aj podporiť pochopenie výhod a príležitostí, ktoré nám členstvo v Európskej únii prináša. V informačných stánkoch na Námestí SNP sa odprezentujú organizácie Európskej únie, ale aj veľvyslanectvá 14 krajín. Súčasťou sprievodného programu budú rôzne interaktívne aktivity - hlavolamy, hry či tvorivé dielne.

"V informačných stánkoch získajú obyvatelia i návštevníci informácie od organizácií, akými sú Europe Direct UMB, Europass, Eures, Euraxess, Erasmus Student Network, Alliance Francaise, Európske spotrebiteľské centrum v SR, Edumacy či Inštitút pre demokraciu pri UMB," priblížila Antónia Jurečková z Mestského úradu v Banskej Bystrici.

Pozvanie prijali veľvyslanectvá Cypru, Česka, Chorvátska, Francúzska, Holandska, Maďarska, Nemecka, Poľska, Portugalska, Rakúska, Rumunska, Slovinska, Španielska i valónske a bruselské zastúpenie na Slovensku.

Zamestnanci Finančnej správy SR sa pod Hodinovou vežou postarajú o vytvorenie simulovaných hraníc s colnou búdkou, rampou a colníkmi v oficiálnych uniformách. Organizátori tým chcú návštevníkom pripomenúť obdobie, keď prechádzanie cez hranice jednotlivých európskych štátov nebolo samozrejmosťou a jeho súčasťou bola kontrola dokladov i prevážaného tovaru. Pre záujemcov bude pripravený Banskobystrický pas, na ktorý si budú môcť zbierať v informačných stánkoch pečiatky. Za 20 vyzbieraných pečiatok získajú "víza" na Hodinovú vežu zdarma, ktoré budú môcť využiť do konca mája tohto roka.

"Program chceme zatraktívniť aj kynologickými ukážkami poslušnosti a nasadenia špeciálne vycvičených služobných psov, ktoré sú schopné zaistiť pri záchytoch drogy, tabakové výrobky, predmety Cites - chránené druhy rastlín a živočíchov a podobne," doplnila Gabriela Dianová z Finančného riaditeľstva SR.

Podujatie spestrí kultúrny program v podaní žiakov tanečného odboru Základnej umeleckej školy J. Cikkera, študentov Fakulty múzických umení Akadémie umení v Banskej Bystrici, univerzitných umeleckých telies Mladosť UMB či speváčky a skladateľky Andy Lou, ktorá pôsobí v Štátnej vedeckej knižnici v Banskej Bystrici. Najmenší si budú môcť vďaka Literárnemu a hudobnému múzeu Štátnej vedeckej knižnice v Banskej Bystrici vychutnať ukážku predstavenia Gašparkova cesta do Európy. Program vo večerných hodinách uzavrie DJ Rasta.