Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Žilinskú detskú univerzitu zavŕšila promócia 146 študentov

Ilustračná snímka. Foto: TASR – Štefan Puškáš

Počas celého týždňa sa štyri skupiny bakalárikov a tri skupiny inžinierikov zúčastňovali na zaujímavých prednáškach a cvičeniach z oblasti matematiky, prírodovedy, fyziky, chémie a biológie.

Žilina 15. júla (TASR) – Slávnostná promócia 146 študentov zavŕšila v piatok (12. 7.) 15. ročník Žilinskej detskej univerzity (ŽDU), na ktorej sa od pondelka (8. 7.) vzdelávali na pôde Žilinskej univerzity v Žiline (UNIZA). TASR o tom informovala Martina Slavíková z oddelenia pre medzinárodné vzťahy a marketing UNIZA.

Pripomenula, že ŽDU organizuje Fakulta elektrotechniky a informačných technológií UNIZA. "Počas celého týždňa sa štyri skupiny bakalárikov a tri skupiny inžinierikov zúčastňovali na zaujímavých prednáškach a cvičeniach z oblasti matematiky, prírodovedy, fyziky, chémie a biológie. "Participovali na nich pedagógovia a študenti zo všetkých siedmich fakúlt UNIZA," dodala Slavíková.

Novinkami tohtoročnej ŽDU boli prednášky na tému Zneškodni bombu svojimi vedomosťami, Čo spôsobuje, že sa nám elektrický motor točí či Anglický jazyk hrou. "Okrem univerzitných priestorov deti navštívili i radnicu a letisko v Dolnom Hričove. Pre priblíženie skutočnej univerzity dostali malí študenti aj Výkazy o štúdiu – indexy. Pre inžinierikov boli pripravené teoretické i praktické témy diplomových prác, ktoré v posledný deň úspešne všetci obhájili. Najlepšie práce inžinierikov odmenili vecnými cenami," uviedla Slavíková.

Účelom detskej univerzity je prezentovať UNIZA širokému spektru záujemcov. "S tým, že vidíme v mladých budúcnosť a chceme ich nejakým spôsobom prilákať k vede, poznaniu a k vzdelávaniu. Máme skúsenosť, že mnohým sa to tak zapáčilo, že sa po niekoľkých rokoch vrátili na našu univerzitu na štúdium bakalárskeho študijného programu," povedal rektor UNIZA Jozef Jandačka.