Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

B. Keszegh: Obce potrebujú systémové riešenie financovania samospráv

Na snímke Béla Keszegh. Foto: TASR - Milan Drozd

Podobný názor prezentoval aj primátor Nových Zámkov Otokar Klein.

Nové Zámky 29. apríla (TASR) - Zabezpečiť finančné prostriedky na dofinancovanie samospráv a ich ďalšie fungovanie je aktuálne najväčším problémom miest a obcí. Počas Dňa Združenia miest a obcí (ZMOS) v Nitrianskom kraji sa na tom v Nových Zámkoch zhodli zástupcovia samospráv.

"O tieto finančné prostriedky sme prišli počas predchádzajúcich vlád, celkovo ide o 750 miliónov eur. Vlani a tento rok sa nám podarilo získať čiastočnú kompenzáciu. Vlani to bolo 228 miliónov eur a v tomto roku 236 miliónov eur z výnosu dane právnických osôb," skonštatoval predseda ZMOS Jozef Božik.

Financie budú vyplatené jednorazovo v máji, každá obec a mesto dostane alikvotnú časť. Primátor Komárna Béla Keszegh upozornil, že jednorazové riešenia síce pomôžu samosprávam prežiť najťažšie obdobie, nie sú však riešením na dlhšie obdobie.

"Ak chceme byť úspešní, musíme dofinancovať súčasný stav a následne nastaviť systém tak, aby sa dal plánovať rozvoj miest. Treba hľadať a nájsť systémové riešenia, aj keď je to veľmi komplikované vzhľadom na stav, v akom sa nachádza štátny rozpočet," skonštatoval. Podľa slov Keszegha nedostatok financií bráni samosprávam čerpať eurofondy. Chýbajú peniaze na projektové dokumentácie aj na spolufinancovanie projektov, podotkol.

Podobný názor prezentoval aj primátor Nových Zámkov Otokar Klein. "Mali sme problém zostaviť na tento rok vyrovnaný rozpočet. Po desiatkach rokoch sme museli upraviť miestne dane, zaťažili sme rodiny a obyvateľov mesta, aby sme vôbec vykryli rozpočet mesta," skonštatoval.