Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

Dolinková: Rázsochy sú zlyhaním vlád, v ktorých boli Dvořák a Krajčí

Na snímke ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková (Hlas-SD) počas tlačovej konferencie po kontrolnom dni predsedu vlády SR Roberta Fica (Smer-SD) na Ministerstve zdravotníctva SR 15. apríla 2024 v Bratislave. Foto: TASR Pavel Neubauer

Dodala, že počká na rozhodnutie vlády, predstúpi pred verejnosť a korektne bude informovať o projekte novej Univerzitnej nemocnice v Bratislave.

Bratislava 29. apríla (TASR) - Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) hovorí v súvislosti s opozičnou iniciatívou na jej odvolanie o "úbohom politikárčení" a zúfalstve poslancov Mareka Krajčího (Slovensko, KÚ, Za ľudí) a Oskara Dvořáka (PS). Svedčí o tom podľa nej aj odborný pohľad opozičnej strany SaS. Stanovisko TASR poskytol komunikačný odbor Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR.

Nová koncová nemocnica Rázsochy je podľa Dolinkovej zlyhaním vlády Eduarda Hegera aj Ľudovíta Ódora, pre ktoré poslanci Dvořák a Krajčí pracovali. "Pamätáme si, ako verejne klamal vtedajší premiér Eduard Heger o tom, ako sa plnia míľniky Plánu obnovy a odolnosti vo výstavbe nemocnice na Rázsochách. Musela som pri tomto flagrantnom zlyhaní týchto pánov konať okamžite a hľadala som to najlepšie a najefektívnejšie riešenie," vyhlásila ministerka. Dodala, že počká na rozhodnutie vlády, predstúpi pred verejnosť a korektne bude informovať o projekte novej Univerzitnej nemocnice v Bratislave.

Opozičné PS, KDH a hnutie Slovensko v pondelok oznámili, že spoločne zbierajú podpisy na odvolanie Dolinkovej z funkcie. Odovzdať by ich mohli počas týždňa. Na odchod ministerky vidia viacero dôvodov, najmä ohrozovanie eurofondov a "netransparentné" rozhodnutie v súvislosti s výstavbou koncovej univerzitnej nemocnice na bratislavských Rázsochách.

Strana SaS reagovala, že zvolanie schôdze v parlamente k odvolávaniu Dolinkovej nepodporí. Odôvodnila to tým, že za niektoré problémy, pre ktoré chcú opoziční politici ministerku odvolávať, sú zodpovední aj niektorí z nich. Zároveň tvrdí, že hlavným dôvodom, prečo chcú poslanci z KDH a hnutia Slovensko ministerku odvolať, je ich boj za štátne zdravotníctvo a boj proti prístupu k interrupciám. Strana zároveň deklarovala, že za ministerkino prípadné odvolanie v parlamente možno zahlasuje, pretože na to podľa nej existujú dôvody.