Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Klimatológ: V budúcnosti musíme počítať s výraznými zvratmi v počasí

Na snímke zľava generálny riaditeľ sekcie environmentálnych programov a projektov Ministerstva životného prostredia SR (MŽP SR) Matej Ovčiarka, štátny tajomník MŽP SR Norbert Kurilla a klimatológ Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) Pavol Faško počas tlačovej konferencie MŽP SR na tému sucha a nedostatku vody v krajine v Bratislave 15. mája 2019. Foto: TASR - Dano Veselský

Mimoriadne suchý a teplý bol rok 2018, na čo SHMÚ upozornil už koncom roka.

Bratislava 19. mája (TASR) - Aj v budúcnosti musí Slovensko rátať s výraznými zvratmi v teplotách, aké ukázala tohtoročná jar. Upozorňuje na to klimatológ Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) Pavol Faško, podľa ktorého sa premenlivosť teplôt netýka len jari, ale aj ostatných ročných období.

Nestabilné teploty podľa klimatológa súvisia aj so suchom. "Pokiaľ nie je stabilná snehová pokrývka počas zimy, tak potom na jar, keď sa nevyskytujú zrážky, môže sucho začínať veľmi skoro a v priebehu leta sa zhoršuje," konštatoval s tým, že nedostatok vody bude v nasledujúcich rokoch na Slovensku problémom, aj keď sa môžu vyskytnúť aj obdobia s veľkým množstvom zrážok.

Mimoriadne suchý a teplý bol rok 2018, na čo SHMÚ upozornil už koncom roka. V niektorých okresoch preto poľnohospodári prišli až o tretinu plodín. Prvé známky sucha sa vlani začali objavovať v apríli, najmä kvôli chýbajúcemu snehu, ktorý by sa topil. Počas nasledujúcich mesiacov sa sucho prehlbovalo, najmä pre nadpriemerné teploty.

V priebehu jesene sa sucho ešte prehĺbilo, čo SHMÚ označil za pozoruhodné. Priestorový úhrn zrážok počas jesene 2018 pre celé územie SR bol 6. najnižší od roku 1984. Približoval sa k hodnotám z druhej polovice 80. rokov 20. storočia, kedy boli napríklad problémy so zásobovaním Košíc vodou.

Nepriaznivý stav z roku 2018 sa podľa Faška preniesol aj do prvých mesiacov tohto roka. "Iba v januári boli zrážky normálne, v ďalších mesiacoch výrazne podnormálne," zhodnotil. V súčasnosti, na prahu leta, sa síce podľa jeho slov vyskytuje viac zrážok, ale viac sa toho aj vyparí. "Dosť ťažko sa dá očakávať, že by sa nepriaznivý stav hladín podzemnej vody začal výraznejšie zlepšovať - aj ak by boli zrážky normálne. Nehovoriac o tom, že môžu byť podobné ako v lete 2018," varuje Faško.