Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Kolapsov z tepla opäť pribudlo, záchranári pomáhali 64 ľuďom

Ilustračná snímka. Foto: TASR S. Písecký

Záchranári museli zasahovať vo všetkých krajoch. Najviac kolapsov zaznamenali v Banskobystrickom kraji, kde skolabovalo 12 ľudí.

Bratislava 18. júla (TASR) - Ľudí, ktorí skolabovali z tepla, opäť pribudlo. Zdravotnícki záchranári v tejto súvislosti počas stredy (17. 7.) pomáhali v 64 prípadoch. TASR o tom informoval Jozef Minár z Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OSZZS) SR.

Záchranári museli zasahovať vo všetkých krajoch. Najviac kolapsov zaznamenali v Banskobystrickom kraji, kde skolabovalo 12 ľudí. V Bratislavskom kraji bolo 11 takýchto prípadov, v Trnavskom desať, v Žilinskom deväť, v Prešovskom sedem, v Košickom šesť a v Nitrianskom päť prípadov. Najmenej kolapsov, štyri, zaznamenali v Trenčianskom kraji.

Vysoké teploty predstavujú záťaž pre každý organizmus, najohrozenejšie sú však deti, seniori a chronickí pacienti. Ak sa aj napriek prevencii vyskytnú zdravotné ťažkosti v dôsledku prehriatia, pacienta je potrebné ochladzovať a podávať mu tekutiny po malých dúškoch. V prípade zhoršenia zdravotného stavu poradí operátor na tiesňovej linke 155.