Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Slovensko

Európska súťaž v štatistike: Víťazmi sú slovenskí gymnazisti

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Medzi najlepších sa zaradili aj tímy z Gymnázia J. G. Tajovského v Banskej Bystrici a z Gymnázia Andreja Vrábla v Leviciach.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 24. apríla (TASR) - Víťazmi Európskej súťaže v štatistike sú gymnazisti z Považskej Bystrice a Krompách. Zvýšený záujem stredných škôl (SŠ), tímov a žiakov priniesol Slovensku piate miesto v rebríčku 20 európskych krajín prihlásených do druhého ročníka Európskej súťaže v štatistike (ESC). Celkovo sa prihlásilo 129 slovenských škôl a 478 tímov. TASR o tom informovali zo Štatistického úradu (ŠÚ) SR.

Víťazmi aktuálneho ročníka súťaže v stredoškolskej štatistike v kategórii starších stredoškolákov sa stal tím gymnazistov z Považskej Bystrice. Medzi najlepších sa zaradili aj tímy z Gymnázia J. G. Tajovského v Banskej Bystrici a z Gymnázia Andreja Vrábla v Leviciach. Najlepšiu znalosť štatistiky spomedzi mladších stredoškolákov preukázali gymnazistky z Krompách a hneď za nimi sa umiestnili tímy z Gymnázia I. Kraska v Rimavskej Sobote a zo Školy pre mimoriadne nadané deti a Gymnázia v Bratislave.

Dva najúspešnejšie tímy z každej kategórie pokračujú v súťaži v rámci európskeho kola, v ktorom majú pripraviť video s použitím štatistických údajov na tému Predtým bolo všetko lepšie! Je to pravda alebo nie? Víťazi európskeho kola budú známi 6. júna tohto roka.

Cieľom ESC je naučiť stredoškolákov pracovať so štatistickými informáciami, orientovať sa v nich a správne ich interpretovať. Rovnako aj zvýšiť schopnosti mladej generácie na Slovensku rozlišovať oficiálne zdroje údajov od neoficiálnych a učiť ich rozpoznávať dezinformácie od faktov.