Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Slovensko

Návrh zmien pri činoch proti životnému prostrediu nemusí byť konečný

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Daniel Stehlík

Šéf Slovenskej inšpekcie životného prostredia Ján Jenčo prednedávnom priblížil, že pri porušovaní ochrany rastlín a živočíchov sa hranica pri trestnom čine má posunúť z 2660 eur na 35.000 eur.

Bratislava 13. decembra (TASR) - Návrh zmien týkajúcich sa hranice trestných činov proti životnému prostrediu, ktoré rieši novela Trestného zákona, nemusí byť konečný. Enviropolícia pre TASR potvrdila, že o tom komunikuje s ministerstvom spravodlivosti.

"V súvislosti s novelou Trestného zákona a jej dosahom na trestné činy proti životnému prostrediu môžeme uviesť, že v tejto veci intenzívne komunikujeme s Ministerstvom spravodlivosti SR na úprave znenia dotknutých ustanovení Trestného zákona. Predbežne bola dosiahnutá zhoda na potrebe úpravy, pričom aktuálne sa pracuje na finalizácii tohto návrh," uviedla pre TASR hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

Šéf Slovenskej inšpekcie životného prostredia Ján Jenčo prednedávnom priblížil, že pri porušovaní ochrany rastlín a živočíchov sa hranica pri trestnom čine má posunúť z 2660 eur na 35.000 eur. "Keď si vezmeme do úvahy spoločenskú hodnotu vlka, ktorá je 3000 eur, tak osoba môže zabiť desať vlkov, čiže celú svorku. Spoločenská hodnota bude 30.000 eur a nebude to môcť byt považované za trestný čin," poukázal Jenčo. Doplnil, že následne by v správnom konaní mohli uložiť maximálnu pokutu 9958 eur. "Vidím tam nerovnováhu a možné ohrozenie záujmov ochrany prírody a krajiny," poznamenal.