Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

NRSR neprijala uznesenie na opätovné odsúdenie vojny na Ukrajine

Na snímke poslanci Národnej rady (NR) SR. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Uznesením mal parlament dôrazne a opätovne odsúdiť ničím nevyprovokovanú, neodôvodnenú a neoprávnenú vojnu Ruskej federácie proti Ukrajine.

Bratislava 7. mája (TASR) - Národná rada (NR) SR v utorok neprijala uznesenie k druhému výročiu vojenskej agresie Ruska na Ukrajine. Návrh vo februári predložila skupina opozičných poslancov. Chceli tak primäť vládnu garnitúru podporovanú parlamentnou väčšinou, aby jednoznačne pred európskou verejnosťou, ako aj pred domácimi voličmi deklarovala svoj postoj k vojenskej agresii.

"Ak totiž Národná rada SR neprijme toto vyhlásenie, aby vyhovela voličom vládnej koalície, demaskuje sa pred zvyškom Slovenska ako aj pred zahraničím ako bezcitný podporovateľ vojenského agresora, ktorý stojí na opačných pozíciách ako Európska únia a NATO. Ak naopak toto uznesenie podporí, preukáže tým pred svojimi voličmi, že v skutočnosti ich v predvolebnej kampani oklamala, a iba využíva ich kognitívnu slabosť na to, aby sa udržiavala pri moci," uviedli poslanci v materiáli.

Uznesením mal parlament dôrazne a opätovne odsúdiť ničím nevyprovokovanú, neodôvodnenú a neoprávnenú vojnu Ruskej federácie proti Ukrajine. Rezolútne mal napríklad odmietnuť aj ničím nepodložené presvedčenie Ruskej federácie, že Ukrajina nemá právo na existenciu. NR SR mala tiež skonštatovať porušenie viacerých medzinárodných zmlúv. Chceli tiež vyzvať Rusko k okamžitému zastaveniu vojenskej operácie.

Poslanci neprijali ani návrh uznesenia, ktorý sa týkal smrti ruského opozičného politika Alexeja Navaľného. Návrh podali opoziční poslanci ešte vo februári. Uznesením mal parlament okrem iného zaviazať vládu, aby si predvolala ruského veľvyslanca na Slovensku a aby mu adresovala výzvu na dôkladné vyšetrenie smrti Navaľného.