Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Slovensko

Prokurátor má rozhodnúť o sťažnostiach proti obvineniu pre Gorilu

Ilustračná snímka Foto: TASR

Vyšetrovateľka špecializovaného tímu Gorila v roku 2022 obvinila finančníka Jaroslava H. a ďalších štyroch ľudí zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 17. apríla (TASR) - Prokurátor krajskej prokuratúry má opätovne rozhodnúť o sťažnostiach proti pôvodnému obvineniu v kauze Gorila z roku 2022. Prvý námestník generálneho prokurátora SR totiž zrušil februárové uznesenia o zastavení trestného stíhania, aj marcové uznesenie o novom obvinení. Dôvodom je porušenie zákona v prospech obvinených. Dôvodnosť obvinenia sa neskúmala. Vyplýva to z informácií, ktoré TASR poskytla hovorkyňa Generálnej prokuratúry (GP) SR Zuzana Drobová.

Prokurátor v súčasnosti už zaniknutého Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) zrušil vo februári uznesenie, ktorým v novembri 2022 obvinila vyšetrovateľka špecializovaného tímu Gorila finančníka Jaroslava H. a ďalších štyroch ľudí. Hlavným dôvodom bolo, že vyšetrovateľka v tom čase bola aj obecnou poslankyňou. Prokurátor bol presvedčený, že podľa zákona tak mala prerušený výkon funkcie policajtky. Následne v marci rozhodol o novom obvinení finančníka Jaroslava H. a ďalších štyroch osôb v rámci kauzy Gorila.

Podľa GP SR však v prípade poslanca obecného zastupiteľstva za odmenu nejde o výkon volenej platenej funkcie, a teda nedochádza k prerušeniu výkonu funkcie príslušníka Policajného zboru. "Tento právny záver našiel svoj odraz aj v rozhodnutí prvého námestníka generálneho prokurátora SR, ktorý v mene generálneho prokurátora SR preskúmal z úradnej povinnosti rozhodnutia a postup prokurátora bývalého ÚŠP GP SR v kauze ´Gorila´," priblížila Drobová.

Zdôraznila, že prvý námestník generálneho prokurátora SR neposudzoval dôvodnosť obvinenia Jaroslava H. a spol. v kauze Gorila, ale výlučne porušenie procesných právnych noriem.

Vyšetrovateľka špecializovaného tímu Gorila v roku 2022 obvinila finančníka Jaroslava H. a ďalších štyroch ľudí zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny. Jaroslav H. bol obvinený aj z obzvlášť závažného zločinu legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Medzi obvinenými bola aj bývalá šéfka Fondu národného majetku Anna B. a exminister hospodárstva Jirko M. Všetci figurovali v kauze Gorila.