Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

P. Pellegrini apeluje na účasť v eurovoľbách a odmieta nadávanie na EÚ

Peter Pellegrini, archívna snímka. Foto: TASR Martin Palkovič

Slovensko podľa podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu Richarda Rašiho (Smer-SD) z rozpočtu EÚ doteraz získalo 18 miliárd eur.

Hanušovce nad Topľou 15. mája (TASR) - Projekt Európskej únie (EÚ) je pre Slovensko prínosom a vďaka nemu sa rozvíjajú aj najvýchodnejšie časti Slovenska. V Hanušovciach nad Topľou, kde sa v utorok (14. 5.) konalo výjazdové rokovanie vlády, to povedal premiér Peter Pellegrini (Smer-SD). Zároveň apeloval na to, aby ľudia v nadchádzajúcich eurovoľbách išli voliť.

Diskusia o Európskej únii (EÚ) sa podľa jeho slov často obmedzuje na niektoré jej nariadenia, ktoré možno občanom strpčujú život. "Pri štúdiu materiálov na naše výjazdové rokovanie vidím, koľko reálnych európskych peňazí prúdi v súčasnosti do regiónov. To je skutočná európska pomoc, ktorá má korene práve v európskych hodnotách solidarity. Tým, že vyspelejšie štáty podporujú tie menej vyspelé tak, aby ich čo najrýchlejšie dobehli a aby sa rozdiely medzi nimi vyrovnali," povedal Pellegrini.

Zdôraznil preto, že treba odmietnuť nadávanie na Európsku úniu. "Nebyť prostriedkov z EÚ, mnohé z projektov by sme si z našich vlastných rozpočtov nikdy nemohli dovoliť," poznamenal.

To, že je potrebné Európsku úniu demontovať alebo z nej vystúpiť, Pellegrini rovnako odmieta. "Sú to falošné a nepravdivé reči o strate štátnej suverenity, ktorú nám predsa nikto neberie. Určite sa zhodneme na tom, že chceme byť členmi najelitnejšieho svetového klubu a musíme zároveň dodržiavať jeho pravidlá," skonštatoval Pellegrini. Apeloval na ľudí, aby išli v eurovoľbách voliť a verili v projekt Európskej únie.

Slovensko podľa podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu Richarda Rašiho (Smer-SD) z rozpočtu EÚ doteraz získalo 18 miliárd eur. "Keď odrátame to, čo SR vkladá ako svoj príspevok do európskeho rozpočtu, tak je to je 12 miliárd eur. Z nich ide 80 percent na verejné investície, čiže väčšinou na školy, cesty, hromadnú dopravu, životné prostredie, vytváranie nových pracovných miest, vedeckovýskumné projekty, rekonštrukcie domovov sociálnych služieb a mnohé ďalšie projekty, ktoré sú realizované vďaka európskym štrukturálnym fondom. Keby sme neboli členmi Európskej únie, tak sa zastaví rozvoj šiestich z ôsmich krajov Slovenska," zhrnul.