Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Slovensko

Peľová sezóna brezy je na konci, nahradí ju silný alergén peľ tráv

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Hana Štefánková

Najvyššie denné koncentrácie peľu brezy zachytili v Banskej Bystrici a Nitre.

Banská Bystrica 24. apríla (TASR) - Prudké ochladenie sprevádzané nočnými mrazmi a zrážkovou činnosťou spôsobilo v uplynulých dňoch výrazný pokles denných koncentrácií peľu v ovzduší. Pokračovala sezóna brezy, jej peľ spolu s peľom duba a ihličnanov z čeľade borovicovitých dominoval takmer na celom území Slovenska. TASR o tom v stredu v súvislosti s aktuálnou situáciou informovala Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.

Najvyššie denné koncentrácie peľu brezy zachytili v Banskej Bystrici a Nitre. Peľ duba dosiahol najvyššie hladiny v Banskej Bystrici a Bratislave. Začali kvitnúť ihličnany z čeľade borovicovitých, ktorých veľké peľové zrná možno v najbližšom období očakávať vo forme žltých povlakov na autách i parapetoch.

"Sezóna brezy sa pomaly končí, jej peľ v alergiologicky významných denných koncentráciách môžeme očakávať najmä v severných častiach Slovenska. V krátkom čase ju nahradí ďalší silný alergén, a to peľ tráv z čeľade lipnicovitých, ktorý sa stane najvýznamnejším alergénom na ďalšie obdobie. Vyššie denné koncentrácie môže dosiahnuť aj peľ buka, duba, borovicovitých a v teplejších oblastiach i pŕhľavovitých," avizovala Lafférsová.