Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Ľudia dnes chceli späť svoju krajinu, protestovali proti pomerom

Snímka z Hlavnej ulice v Košiciach v priestranstve pri vedeckej knižnici 17. novembra 2012. Foto: TASR/Milan Kapusta

Podobné protesty sa dnes konajú vo viacerých slovenských mestách. Majú prezentovať požiadavky na odchod prezidenta, vlády, parlamentu či audit verejného dlhu Slovenska.

Bratislava 17. novembra (TASR) - Neplánovaným pochodom cez mesto sa skončilo dnešné protestné zhromaždenie bez organizátora "17. november - berieme si späť svoju krajinu", ktoré sa uskutočnilo na bratislavskom Námestí slobody. Niekoľko stoviek ľudí sa po stretnutí, na ktorom odzneli požiadavky v súvislosti s memorandom slobodného občana, vybralo na pochod mestom.

Stovky, prevažne mladých ľudí, medzi ktorými boli aj desiatky pravicových extrémistov, prešli popred Prezidentský palác k parlamentu a následne sa vybrali pred budovu Slovenského rozhlasu, kde sa akcia okolo 18.30 h ukončila. Dav ľudí miestami obmedzoval dopravu, ozývali sa tiež výbuchy petárd. K stretu s políciou nedošlo, na priebeh dohliadali ťažkoodenci.

"Presun osôb si vyžiadal čiastočné obmedzenia premávky v uliciach Starého Mesta. Premávku podľa potreby regulujú policajti," uviedla bratislavská krajská policajná hovorkyňa Petra Hrášková. Podľa jej slov sa nezaznamenalo narušenie verejného poriadku a nebol potrebný ani zákrok polície. "Situáciu v meste naďalej monitorujeme," doplnila.

František Bednár (v popredí) reční na pódiu počas protestu s názvom Berieme si naspäť svoju krajinu! na Námestí svätého Egídia v Poprade, 17. novembra 2012.
Foto: TASR/Oliver Ondráš
Podobné protesty sa dnes konajú vo viacerých slovenských mestách. Majú prezentovať požiadavky na odchod prezidenta, vlády, parlamentu či audit verejného dlhu Slovenska.

"Ja, slobodný občan, v hlbokej úcte voči kultúrnemu a národnému dedičstvu, vyhlasujem, že sa ujímam vlády...Ku svojej vláde nepotrebujem žiadnych prostredníkov, pretože tak ako každý slobodný občan, mám možnosť byť zvolený, ako aj okamžite odvolaný," znelo na námestí.

Reprezentanti "neorganizovaných" protestov žiadajú okrem iného aj priestor vo verejnoprávnych médiách. Pokiaľ ho nedostanú, avizujú na 22. novembra ich blokádu. Ako poukázali niektorí účastníci zhromaždenia, občan či komunita nemá možnosť prezentovať svoje názory v médiách.


Do protestných akcií na východe Slovenska sa dnes zapojili stovky ľudí

Mladý muž s maskou hnutia Anonymus na tvári počúva rečníka počas protestu s názvom Berieme si naspäť svoju krajinu! na Námestí svätého Egídia v Poprade
Foto: TASR/Oliver Ondráš
Dnešný Deň boja za slobodu a demokraciu využili obyvatelia niektorých miest aj na vyjadrenie nespokojnosti so súčasnými pomermi na Slovensku. Do protestných akcií organizovaných v Poprade, Prešove či Košiciach, sa zapojili stovky ľudí.

Organizátorom dnešnej protestnej akcie, ktorá prebehla aj v iných mestách stredného a západného Slovenska, prekáža, že sa krajina kde žijú, odchýlila od ideálov Novembra '89.

"Pred 23 rokmi sme si vybojovali slobodu, no za uplynulé obdobie, došlo k zmenám, ktoré sa líšia od toho, čo sme vtedy chceli," povedala pre TASR jedna z organizátoriek protestnej akcie v Poprade Juliana Majdeková.

Ako ďalej uviedla, dnešná akcia mala za cieľ zaktivizovať obyvateľov vo viacerých regiónoch Slovenska, aby počas štátneho sviatku nezostávali doma, ale prišli do ulíc viacerých miest vyjadriť svojou účasťou na proteste nesúhlas s dnešnými pomermi v ich krajine.

Snímka z Hlavnej ulice v Košiciach v priestranstve pri vedeckej knižnici 17. novembra 2012.
Foto: TASR/Milan Kapusta
Organizátori protestnej akcie majú viacero požiadaviek. Hovoria o potrebe zastavenia "reforiem proti ľuďom", audite verejného dlhu či obnovení kontroly nad strategickými odvetviami. "Platíme dane a odvody a tie peniaze nejdú naspäť ľuďom, ale finančným skupinám," myslí si Majdeková. Podľa nej by mala štátna moc pri dôležitých rozhodnutiach v krajine naslúchať viacej hlasu ľudu.

"V tejto súvislosti chceme iniciovať vznik občianskych snemov zastúpených odborníkmi, ktoré by otvorene prezentovali svoje názory k dôležitým témam v spoločnosti," zdôraznila s tým, že tieto stanoviská by bolo následne potrebné v necenzurovanej podobe prezentovať vo verejnoprávnych médiách.

Protestné akcie, ktoré dnes odštartovali v centre troch východoslovenských miest o 15.00 h, mali podľa vyjadrení polície pokojný priebeh. V Prešove sa na nich zúčastnilo približne 200, v Košiciach 400 a v Poprade asi 300 ľudí.


Na námestí v Nitre protestovalo zhruba 30 nespokojných občanov

Demisiu vlády, rozpustenie parlamentu, odstúpenie prezidenta i vymanenie sa spod područia Európskej únie požadovala dnes v Nitre približne tridsiatka nespokojných občanov, ktorí sa zúčastnili na občianskom proteste „Berieme si späť svoju krajinu“. Na Svätoplukovom námestí sa krátko pred 15. hodinou začali trúsiť malé skupinky ľudí, ktoré sa neskôr presunuli k tribúne pri divadle. Tam vystúpili s prejavom zástupcovia „neorganizovaného, spontánneho“ protestu. Nespokojní občania súhlasne prikyvovali, miestami tlieskali. Priebeh pokojného protestu monitorovali policajti, ktorí však nemuseli zasahovať.



Ako uviedol zástupca neorganizovaného protestu, dnes uplynulo 23 rokov od chvíle, keď občania chceli lepší a slušnejší život. „Namiesto toho uplynulo 23 rokov klamstiev, rozkrádania spoločného majetku, vzniku finančných skupín, oligarchie a bujnejúcej korupcie.“ Vyzval ľudí spoločne sa postaviť arogancii štátnej moci. „Vyslovujeme vláde a prezidentovi nedôveru a trváme na okamžitom rozpustení parlamentu, zastavení reforiem namierených proti ľuďom, vykonaní auditu verejného dlhu. Požadujeme okamžité spustenie procesov vymenovania úradníckej vlády, nový volebný zákon, zabezpečenie ekonomickej i potravinovej bezpečnosti, precíznu reguláciu strategických odvetví, vymanenie sa spod područia Európskej únie a vyvodenie zodpovednosti voči vinníkom, ktorí za posledných 23 rokov ožobračili našu vlasť.“ Účastníci protestu mali možnosť na záver stretnutia podpísať Memorandum slobodného občana.


Spomienka na november a Noc divadiel sa v Banskej Bystrici začali viazaním rán dvojkríža

Foto: TASR/Jozef Polešenský
Banskobystričania spojili dnešnú spomienku na novembrové dni spred 23 rokov s podujatím Noc divadiel. Aktivity študentov, divadelníkov a ľudí "Novembra" sa začali o 17:00 hod. na Námestí SNP už tradične pri sviečkach a pokračujú hapenningom s názvom Kľúče k demokracii do neskorej noci.

"Na námestí sme postavili interaktívnu sochu slovenského dvojkríža, ktorý je obviazaný akoby krvavým obväzom, čo má symbolizovať všetky rany a bolesti občanov od nežnej revolúcie," povedal TASR Milan Zvada, dramaturg Centra nezávislej kultúry Záhrada - jedného z piatich bystrických divadiel, ktoré sa do akcie zapojili. "Ľudom sme rozdávali kúsky obväzu a pokiaľ sa stotožňovali s našimi myšlienkami, mohli tento kríž ďalej obväzovať, čím zároveň proklamovali aj myšlienku, že je čas začať si odpúšťať," dodal. Účastníci sa potom presunuli do samotného centra, kde nasledovalo inscenované predstavenie na tému ranenej demokracie.

Happening večer pokračuje v neďalekom Mestskom divadle - Divadle z Pasáže, kde diváci uvidia príbeh o nezrealizovanej revolúcii. Účastníci sa potom presunú do Bábkového divadla na Rázcestí, kde budú inscenované predstavenia 17. november 1989 - Násilím proti divadlu a 17. november 2012 - Divadlom proti násiliu.

Neskoro večer čaká všetkých ešte v Štúdiu tanca divadelná zábava so zimomriavkami nazvaná Ani mi Nehoror, bol to HOROR a na záver sa v Klube 77 uskutoční autorské čítanie bývalého člena legendárnej pražskej undergroundovej skupiny Plastic People of the Universe Vratislava Brabenca s hudobným sprievodom.

V rámci Spomienky na revolúciu sa dnes na banskobystrickej radnici konala aj diskusia. Hlavnými diskutujúcimi boli dvaja členovia skupiny PLASTIC PEOPLE OF THE UNIVERSE a tribún Novembra Ján Budaj. Účastníkmi boli aj dvaja 18-roční študenti, ktorí November '89 nezažili.

Mesto Banská Bystrica vyčlenilo z rozpočtu na podujatie 1500 eur. Participácia samosprávy bola tento rok podľa hovorkyňa primátora Moniky Pastuchovej najmä vo finančnej rovine.

Tretí ročník noci otvorených divadiel, predstavení a výnimočných zážitkov Noc divadiel 2012 sa dnes koná v 11 slovenských mestách. Ide o európske podujatie prezentujúce divadlo tvorivým spôsobom v netradičnom časovom rozpätí. Podujatie koordinuje Divadelný ústav Bratislava v spolupráci s divadlami na celom Slovensku.