Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

R. Fico: Európska únia je pre Slovensko životne dôležitá

Na snímke vľavo predseda Výboru NR SR pre európske záležitosti Ľuboš Blaha a vpravo predseda vlády SR Robert Fico počas zasadnutia Výboru NR SR pre európske záležitosti, 28. júna 2016 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Fico uviedol, že ani raz nebol svedkom toho, že by Blaha urobil krok proti orientácii Slovenska. Blaha podľa Fica vie, že životný priestor Slovenska je Európska únia.

Bratislava 19. mája (TASR) – Európska únia je pre Slovensko životne dôležitá, bez členstva v Únii by nebola SR tam, kde v súčasnosti je. V nedeľnej diskusnej relácii V politike na TA3 to vyhlásil poslanec Národnej rady (NR) SR a predseda koaličného Smeru-SD Robert Fico.

"My si hlavne sledujme, keby došlo k akémukoľvek centralizovaniu niektorých štátov, aby nám tento vlak neušiel. Buďme plnoprávnym platným členom Európskej únie. Hovorme o veciach, ktoré sú v Únii zlé," povedal. Deklaruje, že Smer-SD je proeurópsky orientovaná strana a na tomto sa nič meniť nebude.

Fico však odmieta, aby Európska únia robila z Ruska strategického nepriateľa. Rusko podľa jeho slov nie je nepriateľ Európy. "Európska únia potrebuje Rusko a Rusko potrebuje Európsku úniu," skonštatoval Fico. Ako tvrdí, Slovensko má právo, aby svoje suverénne postoje prezentovalo, ale nemôže "hlava-nehlava tĺcť" do inštitúcie, ktorá mu mimoriadne pomohla.

V prípade predsedu Výboru NR SR pre európske záležitosti Ľuboša Blahu (Smer-SD) a jeho protieurópskych vyjadrení na sociálnej sieti Fico uviedol, že ani raz nebol svedkom toho, že by Blaha urobil krok proti orientácii Slovenska. Blaha podľa Fica vie, že životný priestor Slovenska je Európska únia. "Orientácia krajiny je zabezpečená na 100 percent," deklaruje líder Smeru-SD. Ak má Blahov slovník "väčšiu kadenciu alebo viac farieb", Ficovi to nevadí.