Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

Rada RTVS mieni, že vedenie mohlo znížiť hospodársku stratu

Na snímke nápis na budove RTVS v Mlynskej doline. Foto: TASR – Michal Svítok

Ekonomický riaditeľ RTVS Eduard Čengel na rokovaní upozornil, že účtovná strata pri porovnaní nákladov a výnosov je jeden, no nie jediný ukazovateľ hospodárenia.

Bratislava 29. apríla (TASR) - Dôsledným priebežným sledovaním vývoja hospodárenia i správnymi manažérskymi opatreniami mohol manažment RTVS predísť, respektíve minimalizovať vykázanú stratu v hospodárení za rok 2023. Skonštatovala to Rada RTVS na pondelkovom rokovaní pri stanovisku k výsledku hospodárenia. Manažment sa bráni tým, že efektívnymi opatreniami, naopak, dokázal výrazne znížiť plánovanú účtovnú stratu za rok 2023 a v porovnaní výdavkov a príjmov dosiahol prebytok.

Podľa schválenej účtovnej závierky za rok 2023 dosiahol RTVS stratu vyše 2,3 milióna eur. Členka dozornej komisie rady Tatiana Strempeková Tomanová v tejto súvislosti pripomenula aj stanovisko audítora účtovnej závierky, prednesené na ostatnom rokovaní rady (15. 4.), podľa ktorého "významným faktorom účtovnej straty sú osobné náklady a ich navýšenie oproti roku 2022 o 7.329.087 eur".

Strempeková Tomanová zdôraznila, že k výraznej dynamizácii zvýšenia osobných nákladov a nákladov na externú spolupráce došlo v poslednom štvrťroku 2023, priebežný výsledok hospodárenia v treťom štvrťroku podľa nej vykazoval zisk. "Rada RTVS vyjadruje názor, že priebežným dôsledným sledovaním účtovného vývoja mohol manažment vykázanej celkovej strate predísť, respektíve ju mohol minimalizovať," skonštatovala Strempeková Tomanová.

Ekonomický riaditeľ RTVS Eduard Čengel na rokovaní upozornil, že účtovná strata pri porovnaní nákladov a výnosov je jeden, no nie jediný ukazovateľ hospodárenia. Poukázal tiež na to, že účtovná strata, oveľa vyššia, takmer na úrovni 27 miliónov eur, bola plánovaná už v rozpočte schválenou radou. "Ak rada konštatuje, že manažment mohol správnymi opatreniami znížiť výslednú stratu, môžem povedať, že práve týmito krokmi sme plánovanú účtovnú stratu v rozpočte znížili o vyše 90 percent," upozornil na rokovaní.

Citoval tiež zo stanoviska vedenia, ktoré zdôraznilo, že v rámci rozpočtu príjmov a výdavkov dokázal RTVS vykázať za rok 2023 celkový prebytok vo výške 24.986.230 eur. "Vďaka tomuto prebytku bol RTVS schopný znížiť plánovanú ročnú účtovnú stratu," dodal

Rozporoval tiež relevantnosť porovnávania priebežného a záverečného výsledku hospodárenia. "Je bežné, aj z predchádzajúcej praxe minulých rokov v RTVS, že výdavky v poslednom štvrťroku boli výraznejšie vyššie," skonštatoval. Pripomenul, že pod hospodársky výsledok sa podpísal aj nárast cien energií i odpisy dlhodobého majetku.