Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

Radíme: Problémy so spánkom nie sú prirodzenou súčasťou starnutia

Ilustračné foto. Foto: TASR

V čase tesne pred spaním by mali ľudia obmedziť tekutiny, tri až štyri hodiny pred spánkom nejesť, tesne pred spaním už necvičiť.

Bánovce nad Bebravou 6. mája (TASR) - Problémy so zaspávaním a kvalitou spánku má približne polovica ľudí v staršom veku. Spôsobiť ich môžu lieky, ale i zdravotné či psychické ťažkosti. Poruchy spánku však nie sú prirodzenou súčasťou starnutia, ku kvalitnému spánku seniorom dopomôže i kognitívno-behaviorálna terapia či viacero pravidiel. Upozornila na to lekárka oddelenia dlhodobo chorých nemocnice v Bánovciach nad Bebravou Miriama Šatalová.

"Nespavosť je jednou z najčastejších zdravotných ťažkostí, najmä u seniorov. Často koexistuje so zdravotnými, psychiatrickými alebo neurologickými poruchami. Nespavosť môže byť tiež spojená so stresom, liekmi, zlými spánkovými návykmi alebo zmenami v prostredí, kde spíme," načrtla Šatalová.

Ak sa človek dobre nevyspí len výnimočne, cíti sa byť počas dňa unavený a menej výkonný. Ak sa však problém opakuje často, mení vo všeobecnosti kvalitu života. Vtedy je potrebné obrátiť sa na odborníka. "U seniorov sa odporúča použiť najskôr nefarmaceutické liečby, ako je kognitívno-behaviorálna terapia pri náhlej a chronickej nespavosti. Tá zahŕňa spánkovú výchovu, kontrolu stimulov, obmedzenie času v posteli. Štúdie ukazujú, že táto terapia do značnej miery zlepšila kvalitu spánku u ľudí s nespavosťou," vysvetlila lekárka.

Dobré spánkové návyky sa podľa nej dajú vytvoriť, treba však dodržiavať niekoľko pravidiel. "V prvom rade je treba mať režim, ísť spať a vstávať každý deň v rovnakom čase, používať posteľ len na spánok, pred spaním robiť tiché činnosti, vyhýbať sa jasným svetlám, udržiavať upokojujúce a pohodlné prostredie spálne," odporučila Šatalová.

V čase tesne pred spaním by mali ľudia podľa nej obmedziť tekutiny, tri až štyri hodiny pred spánkom nejesť, tesne pred spaním už necvičiť. Vhodné je dať si teplý kúpeľ na relaxáciu a vyhýbať sa spánku počas dňa. Ak trvajú problémy so zaspávaním do 20 minút, treba vstať a urobiť niečo, kým sa ľudia vrátia do postele. Nútený spánok totiž môže sťažiť zaspávanie. "Ak tieto zmeny nestačia, lekár môže odporučiť lieky. Tie by určite nemali nahradiť dobré spánkové návyky, ale z krátkodobého hľadiska môžu poskytnúť určitú úľavu. Tabletky na spanie sa odporúča užívať len krátkodobo. Liečba nespavosti je však individuálna," dodala doktorka.