Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Saková chce zefektívniť cudzineckú políciu novými pracovnými miestami

Denisa Saková, archívna snímka. Foto: TASR Jakub Kotian

Saková v tejto súvislosti povedala, že pripravujú aj realizáciu tvorby nového informačného systému evidencie cudzincov.

Bratislava 19. mája (TASR) - Približne 70 pracovných miest pre civilných zamestnancov chce Ministerstvo vnútra (MV) SR vytvoriť na oddeleniach Úradu hraničnej a cudzineckej polície (ÚHCP). Chce tak prispieť k odbremeneniu policajtov a k urýchleniu konania o pobyte cudzincov. Ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD) to povedala vo štvrtok počas hodiny otázok v Národnej rade (NR) SR.

"Ich činnosť by bola zameraná na prijímanie a kompletizovanie žiadosti cudzincov, čím by sme odbremenili policajtov, ktorí by sa mohli venovať ďalším fázam rozhodovacieho procesu, čím by sa konanie o pobyte cudzinca urýchlilo a zefektívnilo," vysvetlila.

Saková v tejto súvislosti povedala, že pripravujú aj realizáciu tvorby nového informačného systému evidencie cudzincov. "Mal by spružniť celé správne konanie o udelení pobytu a umožniť ľahšiu kontrolu jednotlivých úkonov v danom konaní," podotkla ministerka.

Reagovala tak na otázky o nespokojnosti niektorých občanov so zdĺhavým procesom. Potvrdila, že rezort eviduje podnety a nespokojnosť občanov a cudzincov súvisiacu s činnosťou jednotlivých oddelení cudzineckej polície v rámci pobytovej agendy. "Ide o problém, ktorý má oveľa dlhodobejší charakter a jeho závažnosť si plne uvedomujeme," dodala s tým, že postupne realizujú projekty na zlepšenie situácie.