Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 2. apríla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 2. apríla 2024 - 11.45 h.



Bratislava - Počas uplynulých veľkonočných sviatkov vyslalo Operačné stredisko Záchrannej zdravotnej služby celkovo 260 ambulancií rýchlej zdravotnej pomoci a rýchlej lekárskej pomoci pre problémy súvisiace s požitím alkoholu. Najviac výjazdov bolo včera, k pacientom smerovali posádky 72-krát.



Bratislava - Železnice Slovenskej republiky od 4. marca do 2. apríla evidujú osem zrážok vlaku s osobou, z toho sedem smrteľných. Pri jednej zrážke boli usmrtené dve osoby. Evidujú taktiež štyri zrážky vlaku s vozidlom, z toho jednu smrteľnú, pri ktorej zahynuli dve osoby.



Bratislava - Slovenský hydrometeorologický ústav zvýšil výstrahy pred vetrom na horách. Týka sa to okresov Tvrdošín, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Poprad, Banská Bystrica a Brezno. Platia pre ne výstrahy druhého stupňa. So silnejším vetrom treba počítať aj v okresoch Námestovo, Žilina, Dolný Kubín, Martin a na západnom Slovensku, kde platia výstrahy prvého stupňa.

- Vo Vysokých, Západných a Nízkych Tatrách je na dnes vyhlásený druhý stupeň lavínového nebezpečenstva.



Bratislava - Opozičná SaS tvrdí, že vláda sa chystá zvýšiť DPH aj spotrebné dane. Má ísť o jednu z možností konsolidácie verejných financií. O zmenách sa podľa strany zatiaľ nehovorí, kým nebude po prezidentských voľbách.



Lakšárska Nová Ves - Spoločnosť oekostrom Service s.r.o. pripravuje výstavbu fotovoltickej elektrárne v Lakšárskej Novej Vsi v okrese Senica. Odhadované náklady na realizáciu projektu sú 22 miliónov eur.



Bratislava - Mladistvý Bruno B. dostal za schvaľovanie terorizmu a ďalšie trestné činy podmienečný 16-mesačný trest odňatia slobody s dvojročnou skúšobnou dobou. Dohodu o vine a treste medzi prokurátorom a mladistvým schválil v závere marca Špecializovaný trestný súd v Pezinku.



Bratislava - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí v súvislosti so zvýšeným stupňom teroristického ohrozenia vo Švédsku odporúča slovenským občanom, aby zachovávali zvýšenú opatrnosť a ostražitosť v krajine.



Helsinki - Fínska polícia hlásila ráno streľbu v škole pri hlavnom meste Helsinki. Zranených je niekoľko ľudí, podozrivého polícia zadržala.



Moskva - Ruská bezpečnostná služba FSB zadržala desiatky kilogramov výbušnín poslaných z Ukrajiny a ukrytých v pravoslávnych ikonách, ktoré boli prepravené cez Európsku úniu vrátane Slovenska.



Berlín - Nemecko pomôže Ukrajine 180.000 delostreleckými nábojmi v hodnote 576 miliónov eur v rámci českej iniciatívy nákupu munície pre Ukrajinu, informovalo predpoludním nemecké ministerstvo obrany.



Washington - Viacero ľudí pracujúcich pre neziskovú charitatívnu organizáciu World Central Kitchen zahynulo včera pri izraelskom útoku v Pásme Gazy. Oznámil to José Andrés, zakladateľ tejto organizácie, ktorá sa venuje poskytovaniu potravinovej pomoci v problematických oblastiach.

- Nezisková organizácia World Central Kitchen pozastavuje svoju činnosť v Pásme Gazy po tom, ako pri včerajšom izraelskom útoku v tejto enkláve prišlo o život najmenej sedem jej pracovníkov. Biely dom vyjadril zármutok a žiada vyšetrovanie.



Tokio - Japonská vláda dnes oznámila, že obnovuje financovanie Agentúry OSN pre palestínskych utečencov. Krajina plánovala agentúre prispieť sumou 35 miliónov dolárov.



Dauha - Spravodajská televízia al-Džazíra odsúdila včera kroky Izraela, ktorými jej chce zakázať vysielanie na svojom území. Izraelský parlament schválil včera zákon, ktorý vláde umožňuje zakázať vysielanie, ako aj zatvoriť pracoviská zahraničných staníc, ak ich posúdia ako škodlivé pre národnú bezpečnosť.



Minsk - Bielorusko začalo dnes vojenské cvičenia v oblastiach hraničiacich s Ukrajinou a s členskými krajinami Európskej únie, Litvou a Poľskom. Trojdňové cvičenia majú za cieľ vycvičiť vojakov územnej obrany a čo robiť v prípade vyhlásenia stanného práva.



Kábul - Deväť detí vo veku od štyroch do 10 rokov zahynulo v nedeľu pri výbuchu desaťročia starej nášľapnej míny v provincii Ghazní na juhovýchode Afganistanu.



New York - Bývalý prezident USA Donald Trump zložil včera záruku vo výške 175 miliónov dolárov. Splnil tak minulotýždňové nariadenie odvolacieho súdu, ktorý mu v občianskoprávnom spore znížil pôvodne uloženú "kauciu", pričom sa vyhol aj potenciálnemu zhabaniu majetku.