Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Slovensko

Štátny tajomník rezortu obrany rokoval s delegáciou z USA o spolupráci

Na snímke štátny tajomník Ministerstva obrany SR Igor Melicher sa rozpráva s novinármi po 26. rokovaní vlády SR v Bratislave 3. apríla 2024. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Melicher potvrdil záujem hľadať možnosti ďalšieho rozvoja bilaterálnej bezpečnostnej a obrannej spolupráce, ktoré by boli obojstranne výhodné.

Bratislava 25. apríla (TASR) - Štátny tajomník Ministerstva obrany (MO) SR Igor Melicher v Bratislave v utorok (23. 4.) privítal delegáciu Spojených štátov amerických, ktorú viedla zástupkyňa námestníka ministra obrany USA pre európsku politiku a politiku NATO Lisa Sawyer. Cieľom stretnutia bolo nájsť konkrétny prienik v rámci spolupráce na modernizačných projektoch, spoločných cvičení a výcviku vojenského personálu, dvojstrannej vojenskej spolupráce či technickej spolupráce. TASR o tom informoval komunikačný odbor MO SR.

"Delegácie uskutočnili dvojstranné rozhovory vo formáte 'High Level Defense Group' o aktuálnom vývoji v globálnom bezpečnostnom prostredí vrátane vojny na Ukrajine, pretrvávajúcej nestabilite v regióne Blízkeho východu, aktuálneho vývoja v indo-pacifickom regióne a vymenili si informácie o možnostiach spolupráce na úrovni Severoatlantickej aliancie pred samitom NATO vo Washingtone," priblížil rezort.

Sawyer podľa MO SR ocenila prínos, ktorým Slovenská republika prispela do NATO pri príležitosti 20. výročia členstva, ako aj záväzok napĺňať deklarované ciele v oblasti výdavkov na obranu a úsilie prispieť k posilneniu bezpečnosti východného krídla NATO. Melicher vyzdvihol vysokú úroveň dvojstranných vzťahov v oblasti bezpečnosti a obrany. Potvrdil záujem hľadať možnosti ďalšieho rozvoja bilaterálnej bezpečnostnej a obrannej spolupráce, ktoré by boli obojstranne výhodné.

Delegácie oboch krajín zároveň ocenili prínos spolupráce Ozbrojených síl SR a Národnej gardy Indiany v rámci programu štátneho partnerstva. Vyjadrili záujem o jeho ďalší rozvoj.