Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Súdna rada potvrdila štyroch kandidátov na post predsedu NS SR

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Podľa predsedníčky Súdnej rady SR Lenky Praženkovej budú počas voľby rozhodovať schopnosti kandidáta zabezpečiť riadny chod NS SR pre nerušené a plynulé plnenie jeho kompetencií.

Bratislava 21. augusta (TASR) - Sudcovia Najvyššieho súdu (NS) SR Štefan Harabin, Ivetta Macejková, Soňa Mesiarkinová a Jana Bajánková sú kandidátmi na post predsedu NS SR. Voľba predsedu sa bude konať 9. septembra na mimoriadnom zasadnutí Súdnej rady, ktorá o tom informuje na svojom webe.

„Na verejnej časti volebného zasadnutia sa jednotliví kandidáti vo vylosovanom poradí odprezentujú a uvedú svoje predstavy o ich pôsobení vo funkcii predsedu najvyššieho súdu,“ uviedla predsedníčka Súdnej rady SR Lenka Praženková. Podľa nej budú počas voľby rozhodovať schopnosti kandidáta zabezpečiť riadny chod NS SR „pre nerušené a plynulé plnenie jeho kompetencií, a to spôsobom zodpovedajúcim dôležitosti a vážnosti tejto významnej súdnej inštancie“.

Janu Bajánkovú navrhlo do funkcie 15 sudcov NS SR, sudcovská rada Krajského súdu v Banskej Bystrici, Trenčíne a Nitre, plénum sudcov Okresného súdu Piešťany a jedna členka Súdnej rady. Štefana Harabina navrhla sudkyňa NS SR. Bývalú predsedníčku Ústavného súdu SR Ivettu Macejkovú navrhlo 26 sudcov NS SR a Soňa Mesiarkinová kandiduje na návrh jedného člena Súdnej rady.