Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

VIDEO A PODCAST Diár na každý deň

Podcast relácie Diár. Foto: TABLET.TV

Denný podcast Diár prináša spravodajský prehľad očakávaných udalostí. Podcast Diár si môžete vypočuť v počítači a zároveň aj odoberať vo svojich mobilných zariadeniach.

Bratislava 2. október (TABLET.TV) - Redaktorka TASRLucia Kvašňovská vám prináša spravodajský prehľad dňa.

Zvýšenie minimálnej mzdy
(Bratislava)

Minimálna mzda by mala od budúceho roka vzrásť na 580 eur zo súčasných 520. Oproti tomuto roku by sa tak mala zvýšiť zhruba o 11 a pol percenta, čo predstavuje zvýšenie o 60 eur mesačne. Vyplýva to z návrhu nariadenia vlády, ktorým sa budú ministri zaoberať na stredajšom rokovaní vládneho kabinetu. Návrh predložilo ministerstvo práce. Zástupcovia zamestnancov a zamestnávateľov sa na výške minimálneho zárobku ani tento rok nedohodli. Odborári trvali na razantnejšom raste minimálnej mzdy, zamestnávatelia boli naďalej zásadne proti a presadzovali zvýšenie na 552 eur, výhrady malo aj Združenie miest a obcí Slovenska.



Vláda rokuje
(Bratislava)

Ministri sa budú na rokovaní vlády zaoberať aj prevenciou a ochranou voči rizikovým javom v hľadisku športových zápasov. Slovensko by sa malo v tejto oblasti riadiť pravidlami Dohovoru Rady Európy o integrovanom prístupe k ochrane, bezpečnosti a poskytovaniu služieb na futbalových zápasoch a iných športových podujatiach. Vláda by sa mala zaoberať aj Koncepciou rozvoja a realizácie zeleného verejného obstarávania. Tá predpokladá, že by sa tovary, služby či stavebné práce mohli obstarávať s nižším negatívnym vplyvom na životné prostredie.

Prezidentka na schôdzke prezidentov V4
(Lány)

Prezidentka Zuzana Čaputová sa zúčastní na schôdzke prezidentov krajín Vyšehradskej štvorky. Rokovanie sa uskutoční na zámku Lány v Českej republike. V prvý deň samitu sa prezidenti zamerajú na aktuálne i strategické únijné témy. Na druhý deň sa k rokovaniam pridajú aj prezidenti Slovinska a Srbska. Spoločne so svojimi partnermi budú hovoriť o vzťahu Európskej únie k regiónu západného Balkánu či o aktuálnom stave prístupových rozhovorov so Srbskom. Samit, ktorý sa koná 30 rokov po páde komunistických režimov v strednej Európe, bude tiež symbolickou pripomienkou udalostí roku 1989.

Nové tváre na kandidátke SaS
(Bratislava)

Predseda strany SaS Richard Sulík predstaví nové tváre, ktoré budú figurovať na jeho návrhu kandidátky do parlamentných volieb. Začiatkom týždňa predstavil väčšinu mien zo svojho návrhu. Okrem viacerých poslancov boli medzi prvými 15 menami napríklad europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová, predseda bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba, či exriaditeľ RTVS Václav Mika. Neboli však medzi nimi členovia platformy Demokratické jadro SaS ako Ľubomír Galko, Jozef Rajtár či Natália Blahová. Na Sulíkov návrh reagovali tým, že predstavia svoj vlastný. Dosiahnuť chcú podľa svojich slov kompromis. Návrhy kandidátky SaS budú napokon schvaľovať členovia strany na sobotňajšom nominačnom kongrese.

Aktuálne informácie vám počas dňa prinesieme v spravodajstve TASR a na portál teraz.sk.



Podcast Diár si môžete vypočuť aj na:









Listen to Stitcher