Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Vlaky aj autobusy zažívajú najväčšie nápory ľudí

Ilustračná snímka Foto: TASR/František Iván

Najfrekventovanejšia je trasa z hlavného mesta na východ krajiny.

Bratislava 5. apríla (TASR) – Autobusové a vlakové spoje zažívajú tak ako v stredu (4. 4.) aj počas dnešného dňa najväčšie nápory cestujúcich. Ľudia práve v týchto dňoch vyrážajú na Veľkú noc za rodinami a známymi do rôznych kútov Slovenska. Najfrekventovanejšia je však trasa z hlavného mesta na východ krajiny.

Dnešné InterCity vlaky smerujúce z Bratislavy do Košíc sú tak podľa hovorkyne Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Jany Grešnerovej obsadené takmer úplne, miesta sú ešte v piatkových spojoch. No aj tie sa rýchlo vypredávajú, už teraz sú obsadené na minimálne 70 %.

"Na dnes je z Bratislavy na východ Slovenska takmer všetko vypredané. Dopredávajú sa naozaj už len posledné cestovné lístky," opísala dnešnú situáciu v autobusovej doprave hovorkyňa bratislavského dopravcu Slovak Lines Eva Vozárová.

Ak sa niekto podľa jej slov spolieha na to, že si lístok na autobus pre tento smer kúpi tesne pred cestou, nemusí sa mu to podariť. "Na piatok sa ešte cestovné lístky kúpiť dajú," dodala Vozárová. Dopravca zatiaľ posilové spoje nepridával, no ak to bude potrebné, je pripravený tak spraviť.

Železničná spoločnosť Slovensko pritom posilnila vlakovú dopravu počas veľkonočných sviatkov o 46 posilových spojov. Obsadenosť miest vo vlakoch vie však železničný dopravca ZSSK presne vyčísliť len pri IC vlakoch, keďže sú povinne miestenkové. Pri rýchlikoch takáto povinnosť nie je a ľudia v nich môžu aj stáť. Ak si však chcú cestujúci poistiť miesto na sedenie aj v takomto spoji, dopravca odporúča kúpiť miestenky aj do rýchlikov.

Vlakové spoje sa však začínajú napĺňať aj v opačnom smere z Košíc do hlavného mesta. V pondelok (10. 4.) sú obidva IC vlaky obsadené na približne 70 %. V utorok (11. 4.) je miesta vo vagónoch ešte menej, sedadlá v IC vlakoch sú obsadené na minimálne 80 %.