Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

VšZP a ANS sa dohodli na predĺžení zmlúv do konca októbra

Ilustračné foto. Foto: TASR - František Iván

VšZP sa na stretnutí vyjadrila, že je pripravená splniť si záväzky vyplývajúce z aktuálnej legislatívy, ktorou sa nemocniciam zvýšili náklady.

Bratislava 11. septembra (TASR) - Predstavitelia Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) sa dohodli so zástupcami Asociácie nemocníc Slovenska (ANS) na predĺžení dodatkov k zmluvám nemocníc s poisťovňou do konca októbra. "Po dofinancovaní rezortu majú obe strany záujem pokračovať v rokovaniach, aby dosiahli predĺženie dodatkov do konca kalendárneho roka," informovala TASR Slávka Gáborová z referátu marketingu VšZP.

VšZP sa podľa nej na stretnutí vyjadrila, že je pripravená splniť si záväzky vyplývajúce z aktuálnej legislatívy, ktorou sa nemocniciam zvýšili náklady. Predstavitelia ANS deklarovali, že poskytnú poisťovni do konca septembra informácie o nákladoch, ktoré vznikli nemocniciam využívaním rekreačných poukazov najmä v letných mesiacoch, aby lepšie identifikovali svoje finančné potreby. "VšZP a ANS sa navzájom informovali o krokoch, ktoré podnikajú v súvislosti s prípravou štátneho rozpočtu na rok 2020," doplnila Gáborová.

"Partneri sa tiež dohodli, že VšZP preverí zmluvy poskytovateľov jednodňovej zdravotnej starostlivosti s ústavnými zdravotníckymi zariadeniami z hľadiska systémového zabezpečenia prípadnej potrebnej následnej zdravotnej starostlivosti," uviedla Gáborová. Doplnila, že zástupcovia ANS sa zaujímali aj o výšku úhrady výkonov na preverených mamografických pracoviskách v súvislosti s celoštátnym skríningom rakoviny prsníka. Taktiež o postup pri uzatváraní zmlúv s novými poskytovateľmi záchrannej zdravotnej služby od 1. januára 2020.