Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Za slušné Slovensko štartuje mobilizačnú kampaň Volíme si Európu

Na archívnej snímke zástupcovia z iniciatívy Za slušné Slovensko sprava Juraj Šeliga a Karolína Farská. Foto: TASR - Pavol Zachar

Karolína Farská z iniciatívy v tejto súvislosti vyzvala na angažovanosť mladých ľudí v oblasti európskych tém, získavanie a deľbu relevantných informácií o projektoch i problémoch Únie.

Bratislava 8. apríla (TASR) – Približne 100 mladých ľudí zo stredného, východného i západného Slovenska vedených iniciatívou Za slušné Slovensko sa v pondelok vydalo na cestu do Bruselu. Návštevou metropoly Európskej únie (EÚ) a účasťou na poslednom rokovaní Európskeho parlamentu (EP) v Bruseli pred májovými eurovoľbami chcú podnietiť záujem mladých o EÚ.

"Naša cesta má byť začiatkom mobilizačnej kampane k voľbám do EP, ktorú budeme viesť pod názvom Volíme si Európu," spresnil zástupca iniciatívy Juraj Šeliga. Zdôraznil, že kampaňou chcú šíriť povedomie o tom, prečo sú EÚ a členstvo v tomto spoločenstve pre Slovensko dôležité, rovnako je cieľom poukázať na možnosti, akým spôsobom sa i bežní ľudia môžu stať aktívnymi spolutvorcami verejných politík EÚ.

Karolína Farská z iniciatívy v tejto súvislosti vyzvala na angažovanosť mladých ľudí v oblasti európskych tém, získavanie a deľbu relevantných informácií o projektoch i problémoch Únie, ktoré pomôžu zachovať si kritický odstup od množstva konšpirácií a hoaxov na sociálnych sieťach. Verí, že mobilizačná kampaň prispeje k zvýšeniu účasti mladých ľudí v májových voľbách do EP. "Pod nízku účasť SR v eurovoľbách 2014 sa podpísal aj nezáujem mladých, v skupine voličov vo veku 18 až 24 rokov hlasovalo len šesť percent," pripomenula.

V Bruseli sa skupina mladých Slovákov stretne okrem iných aj s eurokomisárkou pre spravodlivosť, ochranu spotrebiteľov a otázku rovnosti pohlaví Věrou Jourovou, podľa Šeligových slov budú témou stretnutí na pôde EP otázky spravodlivosti, čerpania a zneužívania eurofondov, ale aj rozvoj poľnohospodárstva.

Približne 15-hodinová cesta z Bratislavy do Bruselu podľa Šeligu symbolizuje aj ďalší výrazný medzník v modernej histórii Slovenska – 15. výročie vstupu SR do EÚ. Informoval o tom, že na cestu troch autobusov z Bratislavy, Banskej Bystrice a Košíc prispela EÚ, časť nákladov dvojdňovej cesty hradí iniciatíva Za slušné Slovensko a časť si platia samotní účastníci.

Voľby do europarlamentu budú na Slovensku 25. mája, obyvatelia budú voliť 14 europoslancov. Hlasovacie právo majú slovenskí občania s trvalým pobytom na Slovensku, ale aj občania iného členského štátu, ktorí majú na Slovensku trvalý pobyt. Poslanci europarlamentu sú volení na päťročné volebné obdobie.