Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Zamestnávatelia s premiérom hovorili o minimálnej mzde a príplatkoch

Na snímke predseda vlády SR Peter Pellegrini. Foto: TASR/Pavol Zachar

Poslanci Národnej rady SR by podľa Machunku pokiaľ možno vôbec nemali poslaneckými návrhmi vstupovať do pracovnej legislatívy.

Bratislava 9. októbra (TASR) - Predstavitelia zamestnávateľov diskutovali v stredu popoludní s premiérom Petrom Pellegrinim (Smer-SD) najmä o minimálnej mzde a s ňou súvisiacich príplatkoch. Informovali o tom viceprezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR Rastislav Machunka a prezident Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Miroslav Kiraľvarga. O vplyve brexitu na ekonomiku SR sa podľa Machunku na rokovaní nehovorilo. Ďalšie rokovanie premiéra a zamestnávateľov by malo byť podľa Kiraľvargu v decembri.

"Preberali sme predovšetkým poslanecké návrhy zákonov. Máme výhrady k poslaneckému návrhu zákona, ktorým sa mení a určuje automat na vypočítavanie minimálnej mzdy. Máme zásadný problém s tým, aby minimálna mzda zvyšovala príplatky za prácu nadčas, za sobotu, nedeľu a podobne. Tu sme požiadali, aby už pre rok 2020 boli takéto príplatky počítané z priemernej mzdy s tým, že pri určovaní tohto vzorca požadujeme, aby nárast príplatkov bol nižší, ako je súčasný nárast pre rok 2020 u minimálnej mzdy a ako by boli vypočítané pri súčasnom náraste minimálnej mzdy. Samozrejme, pre rok 2021 už z priemernej mzdy," spresnil Machunka.



Ďalšie dva poslanecké návrhy sa podľa neho týkali Zákonníka práce. "Jedným sa zavádza dodatočná dovolenka aj pre zamestnancov do 35 rokov. Druhý poslanecký návrh rozširuje povinnosť rekreačných poukazov aj pre firmy do 50 zamestnancov. Vyjadrili sme zásadný nesúhlas s týmito poslaneckými návrhmi zákonov. Požiadali sme vládu SR, aby vtedy, keď sa bude vyjadrovať k týmto návrhom zákonov, ktoré prídu na jej rokovanie, vyjadrila s nimi nesúhlas, pretože pracovnoprávna legislatíva by mala byť predovšetkým predmetom rokovania medzi zamestnávateľmi a zamestnancami," priblížil.

Poslanci Národnej rady SR by podľa Machunku pokiaľ možno vôbec nemali poslaneckými návrhmi vstupovať do pracovnej legislatívy, pretože je to predovšetkým dohoda medzi zamestnávateľmi a zamestnancami. "Dostali sme tiež prísľub, že do zákonov, najmä daňových, prerokovávaných v Národnej rade SR, by bolo možné ešte vstupovať," poznamenal. Témou príplatkov súvisiacich s minimálnou mzdou by sa mala podľa neho ešte zaoberať aj tripartita 14. októbra.

"Boli sme teraz trochu prekvapení, pretože po našom septembrovom stretnutí (s premiérom) na úrade vlády, naše porozumenie bolo, že sa príplatky odpoja od minimálnej mzdy, respektíve, že sa hľadá cesta, ako ich odpojiť od minimálnej mzdy, aby automaticky nerástli. Teraz sme sa dozvedeli, že príplatky by mali tak či tak v roku 2020 narásť," povedal Kiraľvarga. Konkurencieschopnosť Slovenska podľa jeho slov klesá, a ak sa to nezastaví, bude SR stále v horšej a horšej situácii.