Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Basketbalisti SR stratili po prehre s Portugalskom šancu na postup

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Slovenský výber prehrával po prvej 10-minútovke 12:20, v druhej časti sa snažil zmazať manko, ale neúspešne.

Matosinhos 17. júla (TASR) – Slovenskí basketbalisti do 20 rokov prehrali na turnaji B-kategórie majstrovstiev Európy v portugalskom Matosinhose s domácou reprezentáciou 61:76, čím stratili šancu na postup. Zverenci Ivana Kurillu zakončia účinkovanie v D-skupine v stredu o 19.15 SELČ duelom proti Severnému Macedónsku.

B-kategória ME basketbalistov do 20 rokov - D-skupina:



Portugalsko – Slovensko 76:61 (37:24)

najviac bodov Portugalska: Lisboa 19, Queta 18, Amarante 9 - zostava a body SR: Majerčák 14, Zelizňák 11, Páleník 8, Mokráň 7, Kubala 0 (Bátovský 13, Kincel 4, Danielič 3, Volárik 2, Mátych a Siládi 0)

TH: 29/16 – 20/13, fauly: 20 - 23, trojky: 6 - 6, rozhodovali: Zaščuk (Ukr.), Romanov (Rus.), Stylianou (Cyp.)


Duel o postup zo skupiny sa začal opatrne, dôležitosť stretnutia bolo cítiť od úvodnej minúty. Lepší úvod mali domáci basketbalisti, ale Slováci sa rýchlo dotiahli na súpera a väčšinu prvej štvrtiny hrali vyrovnanú partiu. Lenže potom dalo Portugalsko desať bodov v sérii, čo sa ukázalo ako rozhodujúce. Slovenský výber prehrával po prvej 10-minútovke 12:20, v druhej časti sa snažil zmazať manko, ale neúspešne. Portugalci naopak začali získavať kontrolu nad stretnutím, prvý polčas vyhrali 37:24.

Po prestávke sa slovenskému výberu podarilo zlepšiť hru najmä v defenzíve. Spolu s dobrou ofenzívou živili nádej na obrat, po tretej štvrtine však prehrávali 42:53. Portugalské družstvo nepripustilo drámu, v záverečnej časti si držalo dvojciferné vedenie. Slováci ešte v koncovke zariskovali, no víťazstvo už nestrhli na svoju stranu.

Hlas po zápase:

Ivan Kurilla, tréner SR 20: "V úvode sme si vytvorili veľké množstvo pozícií v podkošovom priestore, no nedokázali sme ich premeniť, ani preniesť do efektivity faulu. Basketbal sa na tejto úrovni hrá predovšetkým agresívne, či už v obrane, ale aj v útoku, to si musíme uvedomiť. Hráči sa s tým stretávajú v príprave na ME a na samotných ME, čo nestačí. V stredu nás čaká zápas o tretie miesto v skupine."