Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Dlh Slovana za prenájom štadióna nie je naďalej vyriešený

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Dohoda so Slovanom po spoločnom stretnutí s predstaviteľmi mesta bola, že rozhodnutie má padnúť do konca marca, dokedy sa mali podávať prihlášky do KHL.

Bratislava 23. apríla (TASR) – Dlh hokejového klubu HC Slovan Bratislava za prenájom bratislavského Zimného štadióna Ondreja Nepelu nie je naďalej vyriešený. Hlavné mesto trvá na svojom doterajšom stanovisku a tvrdí, že ak klub najneskôr do začiatku novej hokejovej sezóny svoj dlh neuhradí, jednou z možností je aj ukončenie nájmu s HC Slovan a využitie priestorov na iné kultúrne i športové podujatia.

Dohoda so Slovanom po spoločnom stretnutí s predstaviteľmi mesta bola, že rozhodnutie má padnúť do konca marca, dokedy sa mali podávať prihlášky do KHL. "Vzhľadom na to, že Slovan dostal výnimku od KHL v zmysle podania prihlášky do 30. apríla, termíny sa posunuli. Ďalšie stretnutie so zástupcami Slovana sa má uskutočniť do konca tohto mesiaca," povedal pre TASR hovorca Bratislavy Peter Bubla.

HC Slovan Bratislava dlhuje za nájomné, služby spojené s nájmom, zmluvné pokuty a úroky z omeškania mestskej organizácii Správa telovýchovných a rekreačných zariadení Bratislavy (STaRZ). Ku 19. februáru bol dlh vo výške 978.069 eur. Hokejový klub na aktuálne otázky TASR zatiaľ neodpovedal. Vo februári však uviedol, že si je vedomý svojich záväzkov voči hlavnému mestu za užívanie zimného štadióna a intenzívne pracuje na ich vyrovnaní.

"Od začiatku pôsobenia klubu v tejto aréne, či už po jej modernizácii v roku 2011, alebo ešte pred rokom 2009, HC Slovan svoje záväzky voči vlastníkovi arény vždy vyrovnal. Len od roku 2011 Slovan zaplatil do rozpočtu mesta niekoľko miliónov eur," skonštatoval klub. Ako podotkol, so zástupcami mesta o svojom dlhu komunikuje a zároveň oceňuje ich doterajšiu ústretovosť a trpezlivosť pri nachádzaní riešenia.

Primátor Bratislavy Matúš Vallo v marci vyhlásil, že hlavné mesto bolo veľmi dlho trpezlivé, avšak trpezlivosť už skončila. "Keď niekto dlží len sedem eur, dostáva upomienky a vypnú ho. Niekto nemôže dlžiť milión eur a ďalej používať štadión. Tie peniaze nám reálne chýbajú v prevádzke štadióna a aj do organizácie STaRZ," povedal Vallo.

Dlhom hokejového klubu sa zaoberalo minulý rok aj predchádzajúce vedenie Bratislavy. Hokejový klub dlhoval hlavnému mestu za prenájom zimného štadióna v júni 2018 takmer 800.000 eur. Ku koncu januára 2018 dlhoval až 1,028 milióna eur, vo februári 2018 sa však klubu podarilo uhradiť 500.000 eur. "Nakoľko dlžník ani po viacnásobných upozorneniach neuhrádzal svoje záväzky, STaRZ pristúpil k vymáhaniu dlhu súdnou cestou. "Od februára 2018 do súčasnosti STaRZ predložil na súd celkovo štyri žaloby," informoval koncom februára Bubla. Organizácia STaRZ deklaruje, že bola ochotná hľadať mimosúdne možnosti riešenia úhrady dlhu, postoj zástupcov hokejového klubu ju však núti k súdnemu vymáhaniu.