Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

MAJSTROVSTVÁ SVETA: Slovenský štvorkajak na 1000 m získal bronz

Na snímke slovenský štvorkajak v zložení, zľava Denis Myšák, Ákos Gacsal, Gábor Jakubík, Juraj Tarr získal na MS v Szegede bronzovú medailu na neolympijskej 1000 m trati v maďarskom Szegede 23. augusta 2019. Vo finále finišoval na tretej priečke za loďami Nemecka a Ruska. Foto: TASR Pavel Neubauer

Slováci postúpili do bojov o medaily najrýchlejším časom a vo finále od štartu potvrdzovali oprávnenosť medailových ambícii, keď sa držali v prvej trojici.

Szeged 23. augusta (TASR) - Slovenský štvorkajak v zložení Denis Myšák, Ákos Gacsal, Gábor Jakubík, Juraj Tarr získal v piatok na MS v Szegede bronzovú medailu na neolympijskej 1000 m trati. Vo finále finišoval na tretej priečke za loďami Nemecka a Ruska.

Slováci postúpili do bojov o medaily najrýchlejším časom a vo finále od štartu potvrdzovali oprávnenosť medailových ambícii, keď sa držali v prvej trojici. Nechali za sebou posádky domáceho Maďarska i Bieloruska, ktoré tiež ašpirovali na medailu. Jakubík s Tarrom vybájovali na vlaňajších MS v portugalskom Montemore v K4 na kilometri striebro.

Finálové výsledky:



muži:

K4 1000 m: 1. Nemecko (Tobias Pascal Schmidt, Jacob Thordsen, Lukas Reuschenbach, Felix Frank) 2:48,79 min., 2. Rusko (Igor Kalašnikov, Oleg Siniavin, Vasilij Pogrebnak, Alexej Vostrikov) +0,99 s, 3. SLOVENSKO (Denis Myšák, Ákos Gacsal, Gábor Jakubík, Juraj Tarr) +1,65

K1 500 m: 1. Tom Liebscher (Nem.) 1:35,04, 2. Mikita Borikov (Biel.) +0,15, 3. Maxim Spesivcev (Rus.) +0,45

C2 500 m 1. Sing Sung, Li Čchiang (Čína) 1:37,33, 2. Jonatan Hajdu. Ádssm Fekete (Maď.) +1,08, 3. Antoni Segura, Alfonso Benavides (Šp.) +1,64

C2 200 m: 1. Alberto Pedrero, Pablo Grana (Šp.) 36,06, 2. Michal Marek Lubniewski, Arsen Sliwinski (Poľ.) +0,12, 3. Artur Guliev, Eleyrjon Mamadaliev (Usb.) +0,36

ženy:

C1 500 m: 1. Alena Nazdrovová (Biel.) 2:00,73, 2. Ksenia Kuračová (Rus.) +0,90, 3. Anastasia Četverikovová (Ukr.) +3,09

K2 200 m: 1. Volga Chudenková, Marina Litvinčuková (Biel.) 36,21, 2. Špela Ponomarenková-Janičová, Anja Ostermanová (Slov.) +0,51, 3. Blanka Kissová, Anna Luczová (Maď.) +0,58

K2 1000: 1. Erika Medveczká, Réka Hagymasiová (Maď.) 3:34,23, 2. Fabea Medertová, Sarah Bruesslerová (Nem.) +1.36, 3. Karina Alanisová, Maricela Montemayorová (Mex.) +6,67


"Po rozjazde som v kútiku duše veril v zlato, ale cení sa každá medaila. Na to, že mám štyridsať rokov je to výborný výsledok a teším sa. Chlapci sú možno zlomení, ale ešte ich čaká veľa pretekov. Vždy lepší bronz ako štvrté miesto, aj to už poznám," povedal najskúsenejší člen posádky K4 Tarr.

Radosť z medaily mal aj Jakubík, hoci i on priznal, že ambície boli trochu vyššie: "Každá medaila poteší, aj keď sme dúfali v trochu lepší výsledok. Podmienky neboli ideálne, ale na to sa nedá spoliehať. Fúkalo všetkým a súperi to zvládli lepšie. Dvestopäťdesiat metrov pred cieľom sme mali dosť síl, myslel som si, že dáme aspoň Rusov, Nemci odskočili, ale napokon sme nemali toľko síl ako som si myslel."

Najviac síl nechal v kanáli háčik Denis Myšák. Po príchode do cieľa mal čo robiť, aby "nespadol" vysilením a aj k rozhovorom sa dostal až po vydýchaní sa. "Chcel som spraviť náskok a udržať to, ale posledných dvesto-tristo metrov som akosi 'stvrdol'. Neviem čo sa stalo, či to bol vietor alebo niečo iné, pretože som sa cítil dobre. Na jednej strane som šťastný, že po roku trápenia som získal medailu, ale očakávania boli väčšie," priznal Myšák.

Gascal vlani za Maďarsko, v Szegede získal bronz: Som Slovák



O prvý úspech na MS v rýchlostnej kanoistike v Szegede sa postaral štvorkajak na 1000-metrovej trati. V piatkovom finále siahol na dno síl a vybojoval bronz. Denis Myšák, Ákos Gacsal, Gábor Jakubík aj Juraj Tarr napriek tomu neskrývali rozpaky, chceli dosiahnuť viac. Nepochybne mali šancu, ako však sami priznali každá medaila má váhu.

Káštvorka na neolympijskej trati obhajovala striebro z vlaňajšieho šampionátu v Portugalsku. Z vtedajšej posádky však zostali iba Juraj Tarr a Gábor Jakubík. Súčasná zostava mala minimum času na prípravu, veď dokopy sa dala iba pár týždňov pred MS. "Beriem to ako geniálny výsledok, pretože sme takmer netrénovali. Boli sme spolu šesť týždňov, prakticky sme mali štyri tréningy, z toho jeden bol desaťminútový, keď sme si nastavili loď. Za týchto okolností sme dosiahli niečo skvelé," zhodnotil vystúpenie na MS najskúsenejší z kvarteta Juraj Tarr.

Pozoruhodný príbeh má za sebou Ákos Gacsal. Vlani ešte reprezentoval Maďarsko, ktoré v piatok skončilo až štvrté práve za Slovenskom. Hoci má maďarské korene, v Szegede sa necítil domácom prostredí, hoci ako väčšina pretekárov má k miestnemu kanálu pozitívny vzťah. "Mám to tu rád, ale nejako zvlášť sa tu necítim doma. Narodil som sa na Slovensku a reprezentujem Slovensko, takže som Slovák," povedal s úsmevom 25-ročný rodák z Komárna.

Cieľom všetkých športovcov sú olympijské hry a inak tomu nie je ani medzi osadenstvom K4, teda minimálne tých mladších. "Tisícka" však nepatrí medzi olympijské disciplíny, na svoju šancu tak musia čakať, kým sa neuvoľní miesto na "päťstovke". To však neznamená, že by pódium na MS stratilo na hodnote. "Každá medaila poteší. Nie je to najväčší úspech, ale rozhodne patrí k najväčším," skonštatoval Jakubík.