Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

Hádzanár Štochl v združení na ochranu športovcov: Nejdeme proti klubom

Na snímke podpredseda Ligy na ochranu slovenských športovcov (LOSS) Richard Štochl, predseda LOSS Róbert Jano a tajomníčka LOSS Barbora Bálintová počas tlačovej konferencie LOSS venovanej problematike zákona o športe v Košiciach 21. januára 2016. Foto: TASR – František Iván

Členom LOSS-u sa môže stať ktokoľvek, kto vykonáva športovú činnosť a dosiahol vek 15 rokov. Liga na ochranu športovcov má zatiaľ desať členov.

Košice 21. januára (TASR) - Slovenskí športovci sa pri vzťahoch s klubmi budú môcť oprieť o nový subjekt na ich ochranu. Podľa predstaviteľov Občianskeho združenia LOSS (Liga na ochranu slovenských športovcov) nie je cieľom združenia ísť proti klubom, ale hájiť záujmy športovcov.

Predsedom Ligy na ochranu slovenských športovcov je futbalista druholigového VSS Košice Róbert Jano. "Sme občianske združenie, ktoré vzniklo z nášho presvedčenia, že niečo také na Slovensku chýba. Budeme účinným prostriedkom na ochranu práv športovcov. Naším cieľom je poradenstvo v ekonomickej a právnej oblasti. V právnej oblasti chceme vytvoriť mechanizmus posudzovania zmluvy ešte pred jej podpisom. Zároveň chceme pomáhať pri aplikácii zákona o športe," uviedol Róbert Jano.



Členom LOSS-u sa môže stať ktokoľvek, kto vykonáva športovú činnosť a dosiahol vek 15 rokov. Liga na ochranu športovcov má zatiaľ desať členov. "Naši členovia majú prístup k právnemu zastúpeniu s 50-percentnou zľavou. Považujem za potrebné zdôrazniť, že nechceme byť nepriateľmi športových klubov. Vieme, že mnohé slovenské kluby sú v neľahkej situácii, ale nekorektnosť a neslušnosť sa nedá ospravedlniť tým, že nemajú peniaze. Našou ambíciou je byť akýmsi prostredníkom medzi klubom a hráčom," poznamenal prezident LOSS-u.



Myšlienku hájiť záujmy športovcov podporil aj hádzanársky brankár Richard Štochl. Skúsený slovenský reprezentant je podpredsedom LOSS-u. "Chceme priniesť kultúru do vzťahu hráč-klub. Našou ambíciou je dosiahnuť, aby každý hráč dostal to, na čo má podľa zmluvy nárok. Chcem zdôrazniť, že nejdeme proti klubom. Stáva sa však, že kluby často využívajú rôzne klauzuly v zmluvách a hráči, z ktorých veľká väčšina nemá právne vzdelanie, ani nevedia čo vlastne podpisujú. My sme tu na to, aby sme im pomohli," poznamenal Štochl.

Pozíciu tajomníčky obsadila basketbalistka Good Angels Košice Barbora Bálintová. "Je to dobrá myšlienka. Vieme o situácii v slovenskom športe. Často sa stáva, že hráči nedostávajú za odvedené služby tie podmienky, na ktorých sa dohodli s klubom. My chceme, aby šport nejako vyzeral, a aby to šlo správnym smerom," povedala Bálintová.