Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Šport

Maradonova trofej Zlatá lopta z MS 1986 poputuje do dražby

Argentínska futbalová hviezda Diego Maradona (vľavo) a západonemecký brankár Harald Schumacher držia Zlatú loptu v Paríži 13. novembra 1986. Foto: TASR/AP

Trofej bola 35 rokov nezvestná po tom, ako ju neznámy páchateľ ukradol v roku 1989 z Maradonovej bezpečnostnej schránky v banke počas pôsobenia v talianskom Neapole.

Paríž 8. mája (TASR) - Do dražby poputuje trofej Zlatá lopta, ktorú získal zosnulý argentínsky futbalista Diego Maradona ako najlepší hráč MS v roku 1986. Informoval o tom aukčný dom Aguttes, ktorý neuviedol odhadovanú cenu.

Trofej bola 35 rokov nezvestná po tom, ako ju neznámy páchateľ ukradol v roku 1989 z Maradonovej bezpečnostnej schránky v banke počas pôsobenia v talianskom Neapole. Francúzsky zberateľ ju v roku 2016 kúpil spolu s ďalšími trofejami za niekoľko stoviek eur bez toho, aby spočiatku vedel, čo získal. Až neskôr sa podarilo odborníkom určiť pravosť trofeje pre najlepšieho hráča MS 1986, na ktorých Argentína získala zlato.

Dva roky po Maradonovej smrti sa v roku 2022 vydražil jeho dres zo štvrťfinále šampionátu v roku 1986 za 8,4 milióna USD.