Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Šport

Hokejisti Lotyšska si poradili s Talianskom, do útoku zavelil Bukarts

Lotyšský hokejista Roberts Bukarts, archívna snímka. Foto: TASR/Martin Baumann

Lotyšov teraz čaká šnúra troch súbojov s veľkými favoritmi, najbližšie nastúpia vo štvrtok o 20.15 h proti Česku.

Bratislava 14. mája (TASR) - Hokejisti Lotyšska vybojovali na 83. MS druhé víťazstvo, v utorkovom zápase bratislavskej B-skupiny zdolali Taliansko 3:0. Staronovému účastníkovi elitnej kategórie nepomohli k prvým bodom ani bravúrne zákroky brankára Andreasa Bernarda, ktorý z 64 striel dostal iba dva góly, tretí dal súper v závere do prázdnej bránky.

Lotyšov teraz čaká šnúra troch súbojov s veľkými favoritmi, najbližšie nastúpia vo štvrtok o 20.15 h proti Česku. Taliani, ktorí na šampionáte dosiaľ nestrelili ani gól a v tabuľke zostávajú na poslednom ôsmom mieste, narazia v stredu na Rusko (20.15).

B-skupina (Bratislava):


Taliansko - Lotyšsko 0:3 (0:0, 0:2, 0:1)
Góly:
30. Rob. Bukarts (Rih. Bukarts, Meija), 39. Marenis (Gegeris, Freibergs), 60. Blugers (Balcers, Keninš). Rozhodovali: Reneau (USA), Schukies (Nem.) - Dalton (Nem.), Sormunen (Fín.), vylúčení: 3:1 na 2 min., presilovky a oslabenia: 0:0, 5532 divákov.

Taliansko: Bernard – Trivellato, Pavlu, McMonagle, Helfer, Marchetti, Hofer, Zanatta, Tauferer – de Luca, Andergassen, Gander - S. Kostner, Lambacher, Hochkofler - Miceli, D. Kostner, Insam - Bardaro, Rosa, Ramoser

Lotyšsko: Gudlevskis – Freibergs, Sotnieks, Balinskis, Cibulskis, Galvinš, Kulda, Zile – Darzinš, Blugers, Rob. Bukarts - Balcers, Bicevskis, Rih. Bukarts - Gegeris, Batna, Keninš - Marenis, Indrašis, Dzierkals - Meija




Od úvodu to bola hra mačky s myšou, Lotyši zasypali Bernarda salvou striel, no dlho bez želaného efektu. Blugers, dvakrát Roberts Bukarts a Cibulskis si zhodne vylámali zuby na skvelom talianskom brankárovi. Outsider z jedinej nebezpečnej akcie šťastne dopravil puk do siete, no gól Diega Kostnera rozhodcovia neuznali pre ofsajd.

Inak Lotyši totálne dominovali, po prvej tretine viedli na strely 21:2, v 25. minúte dokonca 30:2. Odpor súpera zlomili v polovici duelu, keď sa pri ľavej žŕdke presadil nekrytý Rob. Bukarts. V závere tretiny definitívne zlomil Bernardovo čaro Marenis, ktorý namieril švihom parádne do bližšieho horného rohu.

Zverenci Boba Hartleyho v tretej časti v pohode kontrolovali vývoj, výhru spečatil do prázdnej bránky Blugers.

Hlasy po zápase:

Sean McMonagle, obranca Talianska: "Lotyši vynikajúco kontrolovali puk. Musím vyzdvihnúť, ako chalani bojovali, vrhali sa do striel, nikdy sa nevzdali. Mám dojem, že ku koncu zápasu sme si začali aj viac veriť v útoku. V týchto dueloch sa toho veľa naučíme, postupne sa zlepšujeme. Nemôžeme sa však nechávať v ďalších stretnutiach tak prestrieľať."

Bob Hartley, tréner Lotyšska: "Bernard bol jednoznačne najlepší hráč zápasu, o tom niet pochýb. Odohrali sme tri skvelé zápasy, som hrdý na mužstvo, ako hráme disciplinovane, korčuľujeme a pracujeme s pukom. Proti Talianom to bol nebezpečný zápas, čakal som, že brankár môže držať súpera nad vodou, no my sme vytrvali, nenechali sme sa znechutiť a dva puky sme dostali za jeho chrbát. Som na chalanov pyšný."

Lauris Darzinš, kapitán Lotyšska: "Taliani podali oduševnený výkon, museli sme byť disciplinovaní, aby sme ich nenechali hrať presilovky. Bernard kontroloval väčšinu pukov, nepúšťal nás do dorážok a zaslúžil si ocenenie pre najlepšieho hráča Talianska. Vďakabohu sme ho dokázali prekonať, po tých dvoch góloch sme sa upokojili."

Tabuľka B-skupiny:

1. Rusko 3 3 0 0 0 13:2 9
2. Švédsko 3 2 0 0 1 19:6 6
3. Švajčiarsko 2 2 0 0 0 12:1 6
4. Česko 3 2 0 0 1 12:7 6
--------------------------------------
5. Lotyšsko 3 2 0 0 1 9:5 6
6. Rakúsko 2 0 0 0 2 2:10 0
7. Nórsko 3 0 0 0 3 5:21 0
--------------------------------------
8. Taliansko 3 0 0 0 3 0:20 0