Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Šport

Slováci zdolali v druhom zápase Nemcov po predĺžení

Na snímke situácia okolo brankára vľavo Mateja Tomeka (Slovensko) počas prípravného hokejového zápasu Nemecko - Slovensko v sobotu 20. apríla 2024 v nemeckom Augsburgu. Foto: FOTO TASR - Jaroslav Novák

V ďalšom bloku prípravy sa zverenci Craiga Ramsayho predstavia už len v zápasoch na domácej pôde.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Augsburg 20. apríla (TASR) - Slovenskí hokejisti zvíťazili v sobotňajšom prípravnom zápase v nemeckom Augsburgu nad domácim výberom 5:4 po predĺžení a vrátili mu prehru zo štvrtka (3:7). V rámci prípravy na MS v Česku (od 10. do 26. mája) si pripísali tretie víťazstvo, predtým zdolali Švajčiarov 3:0 a 5:3.

Slováci v zápase trikrát viedli, ale domáci sa dokázali vždy dotiahnuť. V predĺžení napokon rozhodol Martin Faško-Rudáš.

V ďalšom bloku prípravy sa zverenci Craiga Ramsayho predstavia už len v zápasoch na domácej pôde. Najskôr 26. apríla (Trenčín) a o deň neskôr (Bratislava) privítajú Čechov, potom sa 3. mája v Žiline stretnú s Poliakmi a v generálke na šampionát ich 7. mája v Bratislave preverí výber USA.

Nemecko - SLOVENSKO 4:5 po predĺžení (0:1, 3:2, 1:1 - 0:1)

Góly: 25. Michaelis (Kahun, Tuomie), 35. Hungerecker (Plachta), 35. Ehl (Michaeslis, Kahun), 51. Stachowiak - 13. Baláž (Cingel, Lantoši), 32. Kašlík (Petrovský, Ivan), 38. Lantoši (Baláž), 43. Ivan (Lantoši, Cingel), 63. Faško-Rudáš. Rozhodovali: Schadewald, Hoppe - Römer, Reinold, vylúčení: 5:4, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, 6179 divákov (vypredané).

Nemecko: Bugl - Sennhenn, Müller, Hüttl, Wagner, Fohrler, Ugbekile, Weber, Zimmermann - Ehl, Michaelis, Kahun - Fischbuch, Stachowiak, Schütz - Plachta, Samanski, Tuomie - Krauss, Pfaffengut, Soramies - Hungerecker

SLOVENSKO: Tomek - Ivan, Bučko, Bačik, Grman, Gachulinec, Golian, Petrovický, Brincko - Baláž, Cingel, Lantoši - Faško-Rudáš, Tamáši, Okuliar - Kukuča, Kollár, Takáč - Kusko, Petrovský, Kašlík - Hecl


Prvý strelecký pokus v zápase vykryl Balážovi nemecký brankár, vzápätí sa blysol Tomek proti Kahunovi. V 7. minúte sa na Bugla rútil Takáč, ale svoj nájazd nepremenil. Slovákom však vyšla akcia v 13. minúte, keď síce najskôr Petrovický nepresne prihral Lantošimu, ale puk sa vzápätí dostal od Cingela na hokejku Baláža a ten otvoril skóre zápasu - 0:1. Onedlho mohli viesť už o dva góly, no Lantošiho strelu do horného rohu vytesnil vyrážačkou Bugl.

Nemci začali druhú tretinu v početnej výhode, ale vážnejšiu šancu si nevypracovali. Šancu na reparát mali vzápätí po faule Okuliara a ten už zvládli. Kahun našiel výbornou prihrávkou Michaelisa a ten poslal puk do siete - 1:1. Presilovku hrali potom aj Slováci, brankár domácich sa v nej blysol pri strele Faška-Rudáša. Hra bola vyrovnaná, oba tímy dobre korčuľovali a práve po jednom z korčuliarskych súbojov v 12. minúte išli slovenskí hokejisti opäť do vedenia. Kašlíkov zásah si ešte arbitri museli potvrdiť na videu. Potom však Nemci otočili skóre dvoma rýchlymi gólmi. V rozmedzí 49 sekúnd skórovali Hungerecker a Ehl. Skóre druhej dvadsaťminútovky uzavrel Lantoši po spolupráci s Balážom.

Po troch minútach v tretej tretine napriahol od modrej čiary v presilovke Ivan a Slováci po tretí raz v zápase viedli. Aj na tento zásah však domáci dokázali odpovedať zásluhou Stachowiaka a v záverečných minútach záverečnej tretiny si vytvorili tlak. Pred bránkou Tomeka prišlo k viacerým skrumážam i potýčkam a duel napokon dospel do predĺženia, keďže Plachta vo veľkej šanci trafil iba ľavú žŕdku.

Pri hre troch proti trom mohol najskôr rozhodnúť Lantoši, ale v nájazde prestrelil bránku. Vzápätí však Faško-Rudáš rozhodol o triumfe Slovákov.

Martin Faško-Rudáš, strelec rozhodujúceho gólu v zápase: "Prvá tretina bola vyrovnaná, druhá rozpačitá, dostali sme v nej tri góly. Ale udržali sme sa v hre. Škoda, že sme to v tretej tretine neudržali, ale nezložili sme zbrane. Pri mojom góle som videl štrbinku nad ramenom brankára a trafil som ju."

Peter Frühauf, asistent trénera SR: "Mrzia nás chyby, ale robili ich aj Nemci po našom tlaku. Boli sme dobre nastavení a napriek tomu že Nemci sú fyzickejší a silnejší, dokázali sme vyhrávať súboje. Našli sme cestu ako uspieť. Zareagovali sme zakaždým správne."

Róbert Lantoši, v zápase 1+2: "Som rád, že sme vrátili Nemcom prehru. Ale stále som mal pocit, že to v obrannom pásme nebolo ono. Ale oproti štvrtkovému zápasu to bolo oveľa lepšie. Pri mojej šanci v predĺžení som si položil brankára, ale puk mi trochu zliezol z čepele. Ale som rád, že následne Faško-Rudáš rozhodol."

Michal Ivan, kapitán SR: "Odohrali sme dva rozdielne zápasy, vo štvrtok sme nemali dobrý prístup, ale dnes sme to chceli zmeniť. Pristúpili sme k tomu lepšie, hrali sme bojovnejšie, boli sme silnejší a mali sme viac z hry."


ďalšie prípravné zápasy:

Maďarsko - Nórsko 3:2 (2:0, 1:0, 0:2)

Góly: 9. Papp, 15. Sofron, 35. Nagy - 44. Bjerke Larsen, 57. Berg-Paulsen


Švajčiarsko - Francúzsko 3:2 pp (0:2, 2:1, 0:0 - 1:0)

Góly: 24. Thürkauf, 31. Moy, 63. Geisser - 13. Ritz, 15. Farnier


Rakúsko - Česko 2:3 (1:1, 0:2, 1:0)

Góly: 14. Feidner, 58. Wallner - 18. Gazda, 25. Rychlovský, 30. Rychlovský


/vyslaný redaktor TASR Michal Runák/