Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Trenčiansky kraj

Technické služby Bojníc chcú z fondov EÚ zakúpiť nové vozidlo i bunku

Ilustračné foto. Foto: TASR - Alexandra Moštková

Náklady na projekt na základe prieskumu trhu organizácia odhadla na približne 175.000 eur.

Bojnice 25. apríla (TASR) - Technické služby (TS) mesta Bojnice majú záujem zvýšiť mieru vytriedenia komunálnych odpadov v meste. Dosiahnuť to chcú prostredníctvom nákupu nového vozidla a bunky, na ktoré budú žiadať prostriedky z Programu Slovensko. Zámer príspevkovej organizácie mesta odobrili mestskí poslanci na svojom rokovaní vo štvrtok.

"Ministerstvo životného prostredia SR vyhlásilo výzvu, ktorej cieľom je zvýšenie miery vytriedenia komunálneho odpadu v jednotlivých mestách. Do tejto výzvy sa plánujeme zapojiť," povedal riaditeľ TS Roman Hlaváč.

Mieru vytriedenia komunálnych odpadov chce organizácia podľa neho zvýšiť prostredníctvom nákupu nového vozidla a bunky pre obsluhu zberného dvora, v ktorej budú TS proces triedenia evidovať.

Náklady na projekt na základe prieskumu trhu organizácia odhadla na približne 175.000 eur, výslednú cenu určí verejná súťaž, ozrejmil Hlaváč. "Spolufinancovanie TS na projekte je vo výške osem percent z celkových nákladov, tieto financie budeme žiadať od mesta," doplnil riaditeľ TS.

Kúpeľné mesto dosiahlo mieru vytriedenia odpadov podľa neho len 26,5 percenta, TS sa ju preto snažia zvýšiť viacerými aktivitami, medzi ktorými je i zriadenie dvojtýždňového zberu komunálneho odpadu od začiatku tohto roka. "Všetky naše aktivity smerujú k tomu, aby sme túto nízku mieru vytriedenia zvýšili. V porovnaní s obdobím spred štyroch či piatich rokov sme ju zvýšili o 100 percent, teraz sme sa dostali cez 26,5 percenta, čo je ale stále nízke číslo. Našou snahou je dostať sa v najbližšom období minimálne cez 40 percent, preto chceme zakúpiť nové vozidlo a realizujeme ďalšie aktivity," ozrejmil a pripomenul, že čím vyššiu mieru vytriedenia odpadov mesto má, tým nižší poplatok platí za uloženie odpadov na skládku.