Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Trnavský kraj

Cudzinci žijúci v Trnave môžu využiť bezplatnú poradňu

Ilustračná snímka Foto: TASR/Milan Kapusta

V Trnave má nahlásený trvalý pobyt zhruba 1800 osôb, ktoré sa na Slovensko prisťahovali z iných krajín.

Trnava 14. augusta (TASR) - Liga za ľudské práva bude v Trnave poskytovať bezplatné právne poradenstvo pre cudzincov. Nadviazala spoluprácu s Ligou za ľudské práva, ktorá už projekt Právna poradňa pre pobyt a občianstvo realizuje v Košiciach a Bratislave. Ide o bezplatné konzultácie pre cudzincov žijúcich v Trnave ohľadne ich pobytu, občianstva, štúdia či zamestnania, prípadne sprevádzanie na úrady a iné formy poradenstva.

V Trnave má nahlásený trvalý pobyt zhruba 1800 osôb, ktoré sa na Slovensko prisťahovali z iných krajín. „Ako samospráva preto považujeme za potrebné reagovať na ich prítomnosť a snažiť sa im vytvoriť podmienky na to, aby ich tunajšie pôsobenie bolo v súlade s platnou legislatívou,“ informovala Veronika Majtánová z úseku komunikácie na trnavskej radnici.

Spolupráca s Ligou za ľudské práva je jednou z foriem, ktorými chce mesto Trnava komunikovať s cudzincami žijúcimi na jeho území. „Nadväzujeme tým na marcovú diskusiu s názvom Afroameričania, Rómovia, moslimovia. Ako sa im žije?, pri ktorej sa na pôde radnice stretli zástupcovia mesta, Veľvyslanectva USA v SR a Nadácie otvorenej spoločnosti, a takisto na aprílové stretnutie cudzincov na radnici My v meste Trnava. V júni tohto roka sa uskutočnilo stretnutie s Centrom pre výskum etnicity a kultúry s výhľadom na budúcu spoluprácu," doplnila Majtánová.

Cieľom právnej pomoci Ligy za ľudské práva je pomôcť cudzincom zorientovať sa v právnom poriadku SR a dodržiavať povinnosti, ktoré im vyplývajú zo zákona o pobyte cudzincov. Projekt Právna poradňa pre pobyt a občianstvo je podporený z Fondu pre azyl, migráciu a integráciu, ktorý spravuje Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky.