Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Trnavský kraj

Hlohovčania nechcú mať z námestia iba parkovisko

Na snímke mesto Hlohovec. Foto: TASR

Mesto chce spoločne vytvoriť miesto, kde to žije, kde sa niečo deje každý deň a v každom ročnom období. Do urbanisticko-architektonickej súťaže sa môžu zapojiť aj bežní obyvatelia mesta.

Hlohovec 1. augusta (TASR) – Do konca augusta môžu Hlohovčania predostrieť radnici svoju predstavu, ako by malo v budúcnosti vyzerať ich hlavné Námestie sv. Michala. Vedenie mesta privíta každý zaujímavý nápad, skicu, kresbu či ilustračnú fotografiu.

"Hľadáme atraktívne riešenie pre živé námestie, ktoré bude spájať rôzne funkcie. Chceme, aby sme spoločne vytvorili miesto, kde to žije, kde sa niečo deje každý deň a v každom ročnom období," uviedla hovorkyňa Hlohovca Zuzana Hrinková Siebenstichová. Mesto Hlohovec v spolupráci s renomovaným architektom Petrom Gerom preto vyhlásilo urbanisticko-architektonickú súťaž o najlepší návrh centrálnej mestskej zóny. Autor, ktorý najviac zaujme porotu, bude prizvaný do tímu odborníkov na rozpracovanie víťazného návrhu.



Hoci Námestie sv. Michala je historickým centrom mesta, nespĺňa predstavu jeho vedenia o využití priestoru. Podľa Koncepcie verejných priestorov, ktorú má radnica pripravenú a pracoval na nej tím odborníkov, je skôr útočiskom pre automobily, pretože takmer celá plocha je obsadená parkovacími miestami. Potenciál prepojenia na dôležité mestské funkcie je nevyužitý a chodec je až na poslednom mieste.

Mesto má jednoznačný záujem dať do popredia práve ľudí, námestie by sa podľa hovorkyne malo stať srdcom mesta. Potrebná je reorganizácia dopravy a obmedzenie parkovania, zjednotenie nekonzistentných zelených plôch a priestorov, obnova zástavby a tiež funkcie bývania. Dôležité je takisto lepšie napojenie na priľahlé mestské ťažiská – zámok, zámockú záhradu či nábrežie Váhu, o ktorého zatraktívnenie pre aktivity obyvateľov Hlohovca sa mesto takisto usiluje.