Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Trnavský kraj

Jazdecké preteky Klátovský pohár sú už dvojdňové

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Na dvojdňové podujatie prihlásili 60 koní, ktoré môžu štartovať v dvoch súťažiach. Dnes sa uskutoční približne 120 štartov.

Dunajský Klátov 6. augusta (TASR) - V Dunajskom Klátove v okrese Dunajská Streda sa dnes a v nedeľu (7.8.) koná XXIII. ročník parkúrových jazdeckých pretekov Klátovský pohár s medzinárodnou účasťou. TASR o tom informovala tajomníčka pretekov Katarína Czajliková.

Ako povedala, cieľom je udržať úroveň, aby boli diváci aj jazdci spokojní, pričom počet divákov je približne 3000. "Tento rok sme sa rozhodli, že urobíme preteky dvojdňové, pretože veľa jazdcov, hlavne mladí jazdci - začiatočníci nemajú veľa možností na skákanie cez prekážky. Z tohto dôvodu sme dnes od 9.00 h začali s prekážkami od 60 cm. Ide o súťažiacich, ktorí dostali v tomto roku licenciu alebo sú ešte bez licencie," vysvetlila tajomníčka.

Ako ďalej povedala, na dvojdňové podujatie prihlásili 60 koní, ktoré môžu štartovať v dvoch súťažiach, čo znamená, že dnes sa uskutoční približne 120 štartov. "Výška skokov sa bude postupne zvyšovať. Súťaž Abanderády sa koná na pamiatku prvého koňa ranča, kde výška skokov je 110 cm, ktorá je v tomto roku nezvyčajná, súťažiaci budú skákať prekážky aj bez koní, jazdiť na bicykli a vyskúšajú si jazdu aj na umelom býkovi," povedal Czajliková. Dodala, že odmenou budú poháre, stužky a finančné ceny. Počas prestávok čaká návštevníkov aj sprievodný program. "Samozrejme, aj o občerstvenie je postarané. Budeme tu mať aj nafukovací hrad, malú zoologickú záhradu, kde sa nachádzajú domáce, ale aj exotické zvieratá," poznamenala. Ďalej pripomenula, že sobotňajší deň sa končí zábavou v areáli Czajlik ranchu.

V nedeľu (7.8.) program tradične začína v areáli skokovými pretekmi, po ktorých nasleduje o 11.00 h svätá omša. Po jej skončení sú naplánované ďalšie preteky. Deň ukončí vo večerných hodinách Maďarské národné divadlo jazdecké z Budapešti.

Czajliková ešte podčiarkla, že Klátovský pohár je viac ako podujatie alebo súťaž. "Je to stretnutie plné vzrušenia a výziev. Pre nás je to deň skúšky organizovania, pre športovcov a kone skúška pripravenosti," zhrnula na záver.